Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Na odru novogoriškega SNG prva slovenska uprizoritev predstave Pet vrst tišine

SNG Nova Gorica pripravlja novo abonmajsko predstavo z naslovom Pet vrst tišine, ki ima močno in družbeno odgovorno sporočilo. V Sloveniji je nekaj več kot 56 odstotkov žensk doživelo eno od oblik nasilja. Podatki slovenske policije v času koronakrize pa kažejo skoraj 13-odstotno rast kaznivih dejanj nasilja v družini v primerjavi z istim obdobjem prej. Predstavo režira ena najprodornejših mladih slovenskih režiserk Maša Pelko.

Povzročitelj nasilja dobi ogromno prostora skozi monologe na nek način razloži svojo zgodbo in na nek način opraviči, zakaj to počne. In naša odločitev je bila točno to, kar strokovnjaki ves čas poudarjajo in to je, da je nasilje vedno znova izbira. Je odločitev. V bostvu nas vzroki zato ne zanimajo, zanima nas, kakšne so posledice na žrtvah potem.“

V predstavi se, kot naslov pove, ukvarjamo s petimi vrstami tišine, to so tišine treh žrtev, torej matere in dveh hčera, tišino povzročitelja nasilja, to je oče, in peto tišino, ki jo uprizarja svet tam zunaj. Predstava sicer temelji na tujem besedilu angleške avtorice Shelagh Stephenson, ki pa ni samo prevedeno, ampak tudi s pomočjo strokovnih sodelavcev postavljeno v sedanji čas in v naše okolje. Gre za nekakšno raziskovalno delo, pove dramaturginja Tereza Gregorič.

Najprej bi se zahvalila Policijski upravi Nova Gorica, potem gospe Jasni Podreka, ki nas je popeljala skozi nasilje vseh vrst iz sociološkega vidika. Potem tudi Tanji Pipan, koordinatorki na CSD severne Primorske, ki je povedala, koliko se tega dogaja. Poloni Selič Zupančič, klinični psihologinji, ki se ukvarja z žrtvami nasilja. Prav tako bi se zahvalila Maji Plaz iz SOS telefona.“

Predpremiera je na sporedu danes, jutri in pojutrišnjem ob 20. uri, premieri sta 19. in 20. aprila, ponovitve pa 21., 22., 26. aprila in 4. maja, vse ob 20. uri na malem odru novogoriškega gledališča. Dvaindvajsetega aprila bo po predstavi organiziran pogovor Nasilno vedenje je vedno izbira, na katerem bodo prisotni vsi raziskovalci in prej imenovani, ki so pomagali pri nastajanju nove gledališke igre.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down