Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Mladi kulturni ustvarjalci v Novo Gorico po prvi stik s profesionalnimi umetniki

Festival Vizije 2024 Napoved

Od tega petka do nedelje bo v Novi Gorici potekal Festival mladinske kulture Vizije. Namenjen je mladinskim gledališkim in lutkovnim skupinam ter filmskim in likovnim ustvarjalcem.

''V tekmovalnem programu prikažemo 7 gledaliških, 3 lutkovne predstave, 15 kratkih filmov, ki so povezani v 2 programska sklopa, 11 fotografov pa se predstavlja na skupni razstavi Preko meje. Gre za okrog 150 mladih, program je zelo intenziven, je pa to z razlogom, da si mladi ogledajo čim več produkcije, da se lahko vidijo, družijo, spoznajo. Ogromno imamo primerov, ko se skupine tu spoznajo in se v naslednjih letih vračajo s skupnimi projekti,'' je povedal vodja festivala Matjaž Šmalc.

Na Vizije so prijavljene skupine in posamezniki iz Slovenije in zamejstva, vse predstave in razstave pa si bo moč ogledati na zelo dostopnih točkah po mestu, dodaja Sabina Volk Simčič, vodja območne izpostave Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti v Novi Gorici: ''Glavna prizorišča so Slovensko narodno gledališče Nova Gorica, Kulturni dom Nova Gorica, Gimnazija Nova Gorica, razstava fotovizij pa bo v Goriški knjižnici Franceta Bevka postavljena tako, da kominicira navzven, tako da si jo lahko ogledate tudi izven obratovalnega časa knjižnice.''

Strokovna žirija, ki jo letos sestavljajo scenaristka in producentka Marina Gumzi ter igralca Voranc Boh in Nejc Jezernik, bo na zaključku festivala podelila vizionarje za najboljšo gledališko in najboljšo lutkovno predstavo ter najboljši film, s posebnimi vizionarji pa bo lahko nagradila še morebitne presežke festivala. Žirantki letošnjih Fotovizij Ana Skobe in Manca Juvan Hessabi pa bosta razglasili fotovizionarja oz. fotovizionarko letošnjega leta.

''Filmi, fotografije in predstave se ogledajo na regijskih festivalčkih in vsi ustvarjalci dobijo oceno o svojem delu, svojem filmu, gledališki predstavi... Naši selektorji so ljudje iz profesionalnega sveta, se pravi so profesionalni ustvarjalci z ogromno izkušnjami in pa tudi razumevanjem. To je mogoče edini ali pa vsaj prvi stik teh ustvarjalcev s profesionalnimi umetniki. Dobiti navodila kot nek drug vpogled, se mi zdi v tej fazi mladinskega ustvarjanja izredno dragoceno,'' dodaja Šmalc.

Tudi v Novi Gorici imamo zelo dobro razvito produkcijo. Festivala Vizije se bosta udeležil tako skupina z novogoriške Gimnazije kot iz Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down