Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Srečko Fišer prejemnik letošnje nagrade Tantadruj za življenjsko delo

Untitled Design 2024 05 14t135503.493
Foto: Peter Uhan/pranger.si

Prihodnjo soboto, 25. maja, bo v Novi Gorici potekala podelitev nagrade Tantadruj, ki jo podeljujejo 3 primorska gledališča. Nagrado za življenjsko delo bo prejel Srečko Fišer, ki velja za enega od velikanov slovenskega jezika v gledališču.

Ocene književnih del je začel pisati že v času študija, nekaj let je deloval tudi v Združenem kraljestvu, s priredbami dramskih del in prevodi pa se ukvarja vse odkar se je vrnil v Slovenijo, oz. ko je v takrat še Primorskem dramskem gledališču Nova Gorica v koncu 80ih let postal umetniški vodja. Največ je prevajal iz angleščine in italijanščine, sam prizna, da se je rad ukvarjal s stvarmi, ki so zahtevne. Več deset prevodov ni bilo namenjenih le novogoriškemu gledališču, saj je sodeloval z vsemi slovenskimi teatri. Prevajal je tudi poezijo in prozo.

Zanimivo, istega dne, kot bo Fišer prejel nagrado, bo na odru novogoriškega SNG-ja uprizorjena predstava Mnogo hrupa za nič prav v njegovem prevodu.

Nagrada Tantadruj za življenjsko delo je torej znana, prejemniki posameznih nagrad, in sicer za najboljšo predstavo, igro in posebne dosežke pa bodo razkriti na sami podelitvi.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down