Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Dva okrogla jubileja SNG v nedeljo obeležuje s Koncertom za rojstni dan

Praznovanje Sng Ng 2024 Napoved

Za Slovensko narodno gledališče Nova Gorica je letos posebno leto. Mineva natanko 30 let, odkar je bila na novem odru uprizorjena premiera Krsta pri Savici, in 20 let, odkar je gledališče pridobilo status nacionalnega pomena.

''Premier od prve 19. maja 1994 do danes je bilo kar 239. Število obiskovalcev sem preštela zelo na grobo, neko povprečje, verjetno se bliža milijonu in pol,'' s ponosom pove direktorica Mirjam Drnovšček.

Seveda se je v tem času zvrstilo tudi veliko nagrad. Kot Goriško mestno gledališče je bilo ustanovljeno leta 1955, že čez dve leti se je preselilo v bližnji Solkan, leta 1969 se je profesionaliziralo in preimenovalo v Primorsko dramsko gledališče. Leta 1994 se je zaradi prostorske stiske gledališče preselilo v novogradnjo na Trgu Edvarda Kardelja, kjer domuje še danes.

Leta 2004 je po Ljubljani in Mariboru postalo tretje slovensko gledališče, ki se lahko pohvali s statusom nacionalke. Ob tehnološko moderni in arhitekturno impresivni veliki dvorani stavba od leta 2011 razpolaga še z malo dvorano.

Prej omenjena jubileja bodo obeležili v nedeljo, ko ob 20. uri na velikem odru pripravljajo Koncert za rojstni dan: ''Sama tema izbora je, tako kot piše v naslovu, koncert za rojstni dan, saj izhajamo iz otroške radosti pri praznovanju rojstnega dneva, da počastimo veselje, ki ga imamo ob tem, da častimo neko obletnico, rojstvo ali nov začetek,'' je povedala dramaturginja Tereza Gregorič.

Obiskovalci bodo po njenem izboru lahko slišali songe iz različnih predstav, poleg tega pa bo v rotundi na ogled razstava 30 gledaliških fotografij novogoriških predstav iz obdobja med letoma 1994 in 2023.

Trenutno pridno raste zunanji avditorij, največ težav imajo s tehničnim kadrom zaradi nizkih plač, ima pa Ministrstvo za kulturo kot ustanovitelj do njih precej posluha.

''Stavba je stara 30 let, se pravi ima že nekaj let, potrebnih je kar nekaj renovacij, prisotne so tudi potrebe po novi opremi, določene stvari so zastarele. Največji problem trenutno predstavljajo odrski vlaki, v naslednjih letih bo to prva večja investicija v sami stavbi.''

Glavni cilj pa ostaja ustvarjanje in uprizarjanje dobrih in kvalitetnih predstav, zaključuje Drnovščkova.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Inovativna Goriška - sreda 11.00 ura

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down