Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

"Zgodovinski večer!" "Velika zmaga"

Potem ko so ob lanski 100. obletnici požiga Narodnega doma v Trstu ob prisotnosti slovenskega in italijanskega predsednika Pahorja in Mattarelle podpisali dokument o prenosu lastništva zgradbe v roke slovenske manjšine, je ta sedaj še korak bliže lastništvu.

Italijanska vlada včeraj sprejela uredbo, s katero je spremenila člen zaščitnega zakona, v katerem je govor o vračanju nepremičnin slovenski narodni skupnosti v Italiji. Na vest se je že včeraj odzvala tudi senatorka Tatjana Rojc

Zmaga celotne slovenske skupnosti, pa poudarja Walter Bandelj, deželni predsednik Sveta slovenskih organizacij.

Bandelja izpostavlja dobro delo obeh slovenskih organizacij in diplomacije, senatorke Tatjane Rojc, veleposlanika Tomaža Kunstlja, generalnega konzula Vojka Volka ob podpori predsednika Pahorja.

Narodni dom je bil zgrajen v prvih letih 20. stoletja in je predstavljal osrednjo kulturno ustanovo tržaških Slovencev. Gostil je številne slovenske organizacije in je imel dvorano, v kateri so prirejali predavanja, koncerte, predstave, zborovanja in druge prireditve, ter hranilnico, kavarno in hotel. 13. julija 1920 so ga napadli in požgali italijanski nacionalisti in fašisti.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Prihaja do razkola v destinaciji Nova Gorica in Vipavska dolina? To sredo med 11. in 12.!

Preberi več

Koraki do uspeha: Davorin Mesesnel in Rajko Bajc

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down