Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Zamejski Slovenci in Slovenci iz Posočja ministrico opozorili na neizpolnjene obljube

52.srecanje Slovencev Videmske Pokrajine In Posocja 1

V preteklosti je bilo že preveč neuresničenih idej in pobud za razvoj posoških in zamejskih občin. Na to so prisotni predstavniki občin in zamejskih organizacij na delovnem srečanju 52. novoletnega srečanja Slovencev Videmske pokrajine in Posočja v Kobaridu opozorili ministrico za zunanje zadeve Tanjo Fajon:

"Jaz se zavedam izjemnega potenciala, ki ga ima, in predvsem je ključno sodelovanje, sodelovanje tu, iskreno sodelovanje na izgradnji projektov in zagotovo tudi pomoč države, tako Italije kot tudi Slovenije. Jaz sem spodbudila obe strani, da res skupaj sodelujeta pri prijavah na projekte čezmejne Intereg. Tu gre za krepitev razvojnega turizma, infrastrukture, mobilnosti. Veliko je priložnosti skupnih, predvsem pa priložnosti za mlade, da se spodbuja tudi mlade, ki so velik potencial tega območja."

52.srecanje Slovencev Videmske Pokrajine In Posocja 2

Zamejski Slovenci so opozorili, da bi morali državi oblikovati poseben sklad, iz katerega bi lahko črpali evropska sredstva za manjše projekte, saj sedaj ostajajo brez njega predvsem v majhnih občinah v Videmski pokrajini. Ob tem so ponovno obudili zamisel o ustanovitvi Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje po vzoru Nove Gorice in Gorice.

Druženje pa je vedno tudi priložnost, da najzaslužnejšim zamejskih kulturnim delavcem podelijo Gujonove nagrade. Letos sta bila nagrajenca dva, je predstavil pobudnik novoletnih srečanj Zdravko Likar:

"Prva je Margerita Trušnjak, ki je velika pobudnica, kulturna delavka, organizatorka in pa spodbujevalka sodelovanja med Benečijo in Posočjem tu iz Rečanske doline, dolgoletna predsednica društva Rečan, v pevskem zboru, vsestranska kulturna ustvarjalka, ki vsekakor zasluži Gujonovo priznanje zaradi njenega izrednega kulturnega poslanstva in pa tkanja odnosov z nami. Drugi pa je Osvald Errath iz Ukev, ki je pa veliko storil na področju slovenskega jezika, slovenske glasbe in kulture v Kanalski dolini."

Razvoj in ohranjanje slovenskega jezika sta za to območje še kako pomembna, saj se v zadnjih desetletjih nezadržno prazni. Zato iz Kobarida prihaja tudi želja, da bi slovenska in italijanska vlada prisluhnili njihovim težavam in jih podprli v prizadevanjih za ponovni razcvet tega območja.

52.srecanje Slovencev Videmske Pokrajine In Posocja 3
Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Ne vem, kaj naj z otrokovo jezo in agresijo – četrtek na Robinu

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down