Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Za Špadne fante z Vipavskega v Števerjanu usodna polka

Zmagovalec letošnjega jubilejnega 50. festivala narodno-zabavne glasbe v Števerjanu je ansambel Špadni fantje iz Gradišča pri Vipavi. S tem so ponovili uspeh iz leta 2018, ko so pod borovci slavili z valčkom Čeprav se razhajava. 

Za polko z naslovom Usoda je besedilo napisal Ivan Sivec, melodija, pod katero se podpisuje Brane Klavžar, pa je prejela še nagrado za najboljšo melodijo festivala. Nagrajeni ansambel sestavljajo Matej Šček, Tomaž Šček, David Puc in Nina Kovšca. Za nagrade se je potegovalo šest slovenskih ansamblov, ki so se predstavili s čisto novimi skladbami, zbrane pa so navdušili tudi z izvedbami že dobro poznanih viž iz zakladnice slovenske narodno-zabavne glasbe.

Drugemu najstarejšemu tovrstnemu festivalu v slovenskem prostoru - 50-letnico so morali sicer zaradi epidemije zamakniti za dve leti - je prisluhnil tudi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon, ki je Slovenskemu katoliškemu prosvetnemu društvu Frančišek B. Sedej podelil priznanje za neprecenljiv prispevek pri ohranjanju narodne zavesti, popularizaciji slovenske glasbe in kulture ter dviganju prepoznavnosti slovenske narodne skupnosti v Italiji v celotnem slovenskem prostoru.

Zbrane so nagovorili tudi predsednica S.K.P.D. Frančišek B. Sedej Ilaria Bergnach, senatorka italijanskega parlamenta Tatjana Rojc, državni sekretar na Ministrstvu za kulturo Marko Rusjan, županja občine Števerjan Franca Padovan in podpredsednik Zveze  slovenske katoliške prosvete Miloš Čotar.

Ob 50. jubileju so pripravili festivalsko zgoščenko MELODIJE MED BOROVCI z 21 pesmi, ki so se najbolj vtisnile v spomin. Izpod peresa in zamisli urednic Števerjanskega vestnika Petre Ciglič in Klare Terčič je nastala priložnostna brošura ZGODBE MED BOROVCI.

(Foto: Špadni fantje, Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu)

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down