Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Za obisk lokala v Gorici ali Trstu ne bo dovolj test

Italijanska vlada je prejšnji teden sprejela nove ukrepe za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom, in sicer bo za obisk gostinskih lokalov, kulturnih ustanov, športnih in drugih prireditev potreben pogoj PC. Ti bodo stopili v veljavo prihodnji ponedeljek, 6. decembra in bodo veljali do 15. januarja. Že danes pa pogoj PC velja v sosednji Furlaniji Julijski krajini, ki jo je vlada zaradi slabše epidemiološke situacije uvrstila na rumeni seznam.

Novo covidno potrdilo oziroma (super green pass) lahko pridobijo polno cepljeni ali tisti, ki so preboleli covid pred manj kot pol leta. Za njegovo izdajo ne bodo zadostovali PCR in hitri antigenski testi.

Novo potrdilo bo omogočalo dostop do predstav in športnih dogodkov, slovesnosti in restavracij, poleg tega se za imetnike sproščajo nekatere omejitve, kot je število oseb v gostinskih lokalih - doslej so bili za mizo lahko največ štirje, sedaj te omejitve ni več. Novi super green pass bodo upravičencem poslali v digitalni obliki. Dotlej pa bo dovolj pokazati tiskano potrdilo o cepljenju oziroma prebolevnosti covida-19.

S testi možnost uporabe javnega potniškega prometa, obisk hotelov,...

Za delovna mesta ne bo sprememb in bo torej zadostovalo zdajšnje navadno covidno potrdilo. Prav tako pa bo zdajšnje navadno covidno potrdilo potrebno tudi za krajevne javne prevoze, od avtobusov do vlakov. Njegovo veljavnost pa so skrajšali od 12 na devet mesecev. Testiranje bo dovolj tudi za obisk hotelov. Enako velja za telovadnice, fitnese, bazene in pokrita vadbišča ter za smučanje, a le ob belem ali rumenem režimu.

Furlanija - Julijska krajina je zaradi slabe epidemiološke slike z visoko incidenco okužb in višjo zasedenostjo covidnih oddelkov kot edina dežela v Italiji uvrščena na rumeni seznam. Pogoj PC bo od 6. decembra do 15. januarja pričel veljati povsod. Med novostmi je tudi obvezno cepljenje za šolsko osebje in za pripadnike vojaških enot.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Koraki do uspeha: Katja Kralj in Karra

Preberi več

Ta ponedeljek, takoj po 11. uri, v živo iz studia v Ajdovščini: 160 letnica Lavričeve knjižnice

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down