Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

V 62. letu starosti se je poslovil Hilarij Lavrenčič

Hilarij Lavrencic

Iz zamejstva prihaja vest, da se je v 62-letu starosti poslovil glasbenik, zborovodja in vsestranski kulturni delavec Hilarij Lavrenčič iz Doberdoba. Jutri ob 19. uro bo v veliki dvorani Kulturnega centra Lojze Bratuž žalna seja po pokojnem.

Lavrenčič, ki je bil tudi eden izmed prvih zagovornikov čezmejnega sodelovanja med Italijo in Slovenijo, je za svoje delo na glasbenem področju prejel številne nagrade in priznanja, med drugim mu je leta 2018 predsednik republike Sergio Mattarella podelil naziv viteza.

Iz klavirja je diplomiral leta 1982, iz zborovske kompozicije in dirigiranja pa leta 1994 na konservatoriju Jacopa Tomadinija v Vidmu, kjer je leta 1988 tudi dokončal študij harmonije, fuge in kontrapunkta. Od leta 1986 je bil kot korepetitor zaposlen v opernem gledališču Verdi v Trstu, v sezonah 2005/06 in 2010/11 tudi kot odrski dirigent.

Leta 1985 je od očeta prevzel vodenje mešanega pevskega zbora Hrast iz Doberdoba. Z njim je lokalna skupina prerasla v prepoznavno zasedbo, ki je prejela vrsto nagrad in priznanj na prestižnih zborovskih tekmovanjih kot so Città di Vittorio Veneto, Polifonico v Arezzu, mednarodno tekmovanje v Negotinu in predvsem Naša Pesem v Mariboru, kjer je prejel pet zlatih in štiri srebrne plakete ter več posebnih priznanj in nagrad.

Dolga leta je poučeval harmonijo in glasbeno analizo na Glasbeni matici in v slovenskem centru za glasbeno vzgojo Emil Komel, sodeloval je kot dirigent vokalno - instrumentalnih del iz slovenske in svetovne zakladnice in operet. Napisal je tudi nekaj zborovskih skladb, priredb slovenskih ljudskih pesmi in orkestracij. Za umetniške dosežke je leta 2016 prejel priznanje, ki ga ob slovenskem kulturnem prazniku podeljujeta krovni organizaciji, v istem letu je bil prejemnik prve Špacapanove nagrade, ki jo podeljujeta društvo Cure Palliative Mirko Špacapan in Kulturni center Lojze Bratuž.

Za večletno uspešno delovanje na glasbenem področju ga je leta 2018 predsednik italijanske republike Sergio Mattarella imenoval za viteza republike, pred dvema letoma je prejel nagrado Pavle Merkù za dosežke na zborovskem področju, ki jo Svet slovenskih organizacij in Združenje cerkvenih pevskih zborov Trst podeljujeta v sklopu projekta Cantate.

(Vir in foto: Primorski dnevnik)

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kako čezmejno somestje diha s filmom? V ponedeljek po 11. uri!

Preberi več

Tinder: Ključ do srca? Četrtek po 11.00 uri

Preberi več

Kanin pred prelomnico - to sredo, takoj po 11.!

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down