Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Narodni dom tudi črno na belem spet v slovenski lasti

V Trstu se je dopoldne odvil še en zgodovinski dogodek, povezan z Narodnim domom. Potem ko sta predsednik Sveta slovenskih organizacij Walter Bandelj in predsednica SKGZ Ksenija Dobrila julija 2020 s predstavniki italijanskih inštitucij podpisala memorandum o postopku vračanja stavbe slovenski narodni skupnosti v Italiji, sta bila danes priči podpisu prenosa lastništva na Fundacijo Narodni dom.

Tudi Dobrilova se veseli, da so prispeli do zadnje postaje na tej dolgi, precej ovinkasti in strmi poti, za katero so se odločili že v letu 2019, ko so se dogovorili tudi s predsednikom Borutom Pahorjem:

Pogodba o brezplačnem prenosu lastništva nosi podpisa rektorja tržaške univerze Roberta Di Lenadre in predsenika Fundacije Rada Raceta, ki sta obenem sklenila tudi pogodbo o desetletni brezplačni uporabi te Fabianijeve palače, ki bo ostala na razpolago Univerzi v Trstu do obnove stavbe na drugi lokaciji.

Kot je dodal Bandelj, so že pripravili analizo, na podlagi katere bo veliko društev in organizacij ob skupnem delovanju napolnilo Narodni dom.

Današnjem dogodku na tržaški prefekturi je prisostvoval tudi italijanski predsednik Sergio Mattarella. "O tej možnosti sva se s predsednikom Mattarello prvič uradno pogovarjala jeseni 2019, ob robu mednarodne konference v Atenah. Da je vse skupaj uspelo, vključno z uradnim prenosom lastništva, gredo izrazi moje hvaležnosti obema voditeljema krovnih organizacij Slovencev v Italiji Kseniji Dobrili in Walterju Bandlju, pa senatorki Tatjani Rojc, veleposlaniku Tomažu Kunstlju in generalnemu konzulu Vojku Volku ter vsem vztrajnim Slovencem in Italijanom vseh generacij, ki so verjeli in verjamejo v pravičnost, dobrososedstvo, prijateljstvo in sožitje v evropskem duhu," je ob današnje podpisu sporočil predsednik Pahor.

(Foto: Kvirinal)

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kanin pred prelomnico - to sredo, takoj po 11.!

Preberi več

Ta torek, takoj po 11., gostimo Anjo Mugerli

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več

Zate dragi moški – četrtek na Robinu

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down