Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Začetek čezmejne mestne lige za otroke kot je Evropa ne pomni

Cezmejna Mestna Liga 2024

V petek se je v dvorani novogoriške Osnovne šole Milojke Štrukelj začela čezmejna mestna liga. Gre za košarkarsko tekmovanje, ki je namenjeno otrokom od prvega do četrtega razreda z obeh strani meje, nastopajo pa ekipe, ki vadijo pod okriljem Amaterskega športnega združenja (AŠZ) DOM na italijanski, in šolske ekipe, ki vadijo pod okriljem KD Nova Gorica mladi na slovenski strani.

''Pričakujemo nekje do 200 otrok, zvrstilo se bo 22 ekip v 2 starostnih kategorijah - 12 v kategoriji 3. in 4. razredov osnovne šole, za prvo- in drugošolce pa imamo posebno kategorijo, kjer se bo pojavilo na igriščih 10 ekip,'' je dejal strokovni vodja mlajših selekcij pri KD Nova Gorica mladi Jan Zvartanik.

Mladi Kosarkarji

Obračuni bodo potekali v čimbolj dvojezičnem okolju, tako da imajo igralci in igralke stalno možnost spoznavanja in učenja slovenščine in italijanščine. Pri tem se bodo trenerji, pomočniki in sodniki posluževali nastajajočega se slovarčka košarkarskih terminov, ki ga razvijajo s pomočjo zunanjega strokovnjaka. Učenje nekaterih temeljnih izrazov v jeziku soseda bo pomagalo pri postopnemu grajenju nove kolektivne zavesti somestja.

''9 mesecev pred začetkov EPK-ja je zelo pomembno dokazati, da obstaja kultura športa, in istočasno, da je šport kultura. Liga je pomembna, da ustvarimo čezmejni košarkarski ekosistem in povezati igralce, ustvariti sinergijo, učiti se jezika, ustvariti možnosti za športni razvoj in promovirati medkulturni dialog. To je najboljša pot, ki nas bo ustvarila za mednarodnega protagonista od 8. februarja 2025 dalje. Glavni cilj ni tekmovalnost, ampak razvoj košarke in približevanje prebivalcev skozi šport,'' je povedal Fabrizio Oretti iz odbora za kulturo na Občini Gorica (Comune di Gorizia).

Mladi Kosarkarji 2

Liga je nastala v sklopu Interreg projekta GO HOOP! Slednji pomaga uresničiti idejo, kako obmejni mesti Gorica in Nova Gorica združiti v celoto, ki bo skupaj kar se da aktivno živela. Mesti se namreč soočata s podobnimi ekonomskimi, družbenimi in demografskimi težavami in smiselno je, da združita moči in znanje ter ustvarita sinergije na vseh področjih.

''Skušamo približati mlade iz dveh različnih držav skozi šport, ki predstavlja tisto vozilo, ki ljudi združuje ne glede na jezik. Tudi s pomočjo projekta EPK 2025 bomo mlade na obeh straneh meje poskušali učiti jezika sosedov. Ravno zato so takšne in podobne iniciative lepe, saj učijo dialoga in v tem trenutku številnih vojn v svet, posebno med mlade, pošiljajo sporočilo miru,'' je dejala Patrizia Artico iz odbora Evropske prestolnice kulture GO!2025.

Mladi Kosarkarji 3

Splošni cilj projekta je omogočiti kulturno in človeško približevanje mladih generacij Gorice in Nove Gorice skozi igro košarke. Sprememba, ki jo partnerja Amatersko športno Združenje Dom in KD Nova Gorica mladi želita doseči, je povečana prepoznavnost obeh mest kot kulturno-športnega središča.

Glavni dosežki, ki jih bosta partnerja realizirala, poleg čezmejne košarkarske lige in turnirjev za mlade košarkarje, so še organizacija čezmejnega košarkarskega tabora in organizacija čezmejnega košarkarskega festivala. Vse te aktivnosti se bodo v sklopu projekta GO HOOP! ponovile tako letos kot v prihodnjem letu.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down