Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Makedonska ulica bo nosila ime po tragično preminulem mladem gasilcu iz Goriške

Občinski svet makedonske občine Berovo je soglasno potrdil pobudo o preimenovanju 20. ulice v naselju Shirinata po Žanu Kofolu, mlademu prostovoljnemu gasilcu iz Kostanjevice pri Ligu, ki je nedavno v tragični nesreči pri Panovcu v Novi Gorici izgubil življenje.

Nesrečna smrt je odjeknila tudi v Severni Makedoniji, kamor se je mladi gasilec nesebično odpravil na pomoč pri gašenju obširnih gozdnih požarov v regiji.

"Nam se to zdi to častno dejanje, ker takih stvari nismo vajeni in nam je v neko tolažbo, glede na to, kaj se je zgodilo našemu fantu," je vest pospremil Dani Boltar, poklicni gasilec Gasilske enote Nova Gorica.

Kot je povedal župan občine Berovo, Zvonko Pekevski, je bil mladi gasilec del gasilske ekipe iz Slovenije, ki je prispela v državo, da bi pomagala pri gašenju gozdnih požarov v Berovu in Pehčevu. V poklon je občina sprožila postopek poimenovanja, pobudo so občinski svetniki podprli soglasno. „Nadaljnji postopek spremembe pa bo izveden v skladu z Zakonom o poimenovanju ulic, kvadratov, mostov in drugih infrastrukturnih objektov. Verjamem, da bo poimenovanje ulice pomenilo družini prezgodaj gasilca, po drugi strani pa bomo kot občina posthumno izrazili priznanje in zahvalo za podporo, ki jo je Kofol dal Berovemu.“

Žan Kofol je izgubil življenje v prometni nesreči pri Novi Gorici 28. septembra, dan pred 20. rojstnim dnem. Bil je med najmlajšimi prostovoljci, ki so prispeli iz Slovenije in več dni sodeloval pri gašenju požara v okolici Berovega in Pečevega. Že kot mlad se je aktivno vključeval v gasilsko in tudi potapljaško dejavnost, bil je član PGD-ja Nova Gorica in tudi društva za podvodne dejavnosti Soča Nova Gorica.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Prihaja do razkola v destinaciji Nova Gorica in Vipavska dolina? To sredo med 11. in 12.!

Preberi več

Koraki do uspeha: Davorin Mesesnel in Rajko Bajc

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down