Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Epidemija vendarle v upadu

Zadnje številke novih okužb s covidom-19 nakazujejo na postopno umirjanje epidemioloških razmer v državi.

Včeraj je bilo po podatkih NIJZ število novih okužb nižje kot pred tednom dni, ko so potrdili 3394 okužb in je delež pozitivih testov znašal 46,2 odstotka. Po dobrih 6.000 PCR-testih jih je bilo pozitivnih skoraj 2500 oziroma skoraj 40 odstotkov.

Tudi številke na covid oddelku v šempetrski bolnišnici se postopoma nižajo, v primerjavi s prejšnjim ponedeljkom, ko se je v tem jesenskem valu zdravilo največ bolnikov, 61, je danes hospitaliziranih 48. Še vedno pa je skoraj poln intenzivni oddelek, kjer je danes 12 bolnikov.

Na Goriškem je bilo včeraj potrjenih 74 novih primerov, 28 Nova Gorica, 11 Tolmin, 10 Kanal, v Obalno-kraški pa 126, največ v Kopru 48, v Sežani 32 ter v Komnu 7.

Po ocenah Inštitutu Jožefa Stefana epidemija upada z razpolovnim časom približno 16 dni, bolnišnice, tako navadni kot intenzivni oddelki, so že preko vrha četrtega vala in se bodo zdaj vse hitreje praznile. Še vedno smo po kriterijih Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni v temno rdeči fazi, v rdečo bomo predvidoma prešli konec leta, pri čemer niso še upoštevali vpliva božično-novoletnih praznikov.

Na današnji vladni novinarski konferenci so bili predstavljeni izsledki komisije, ki je bila imenovana za obravnavo primera smrti po cepljenju s cepivom Janssen, ta je pregledala zdravstveno dokumentacijo 20-letne pacientke, ki je po cepljenju razvila sindrom tromboze s trombocitopenijo. Komisija je potrdila, da je v tem primeru prišlo do razvoja tromboze s trombocitopenijo, oziroma do s cepljenjem povzročene imunske trombotične trombocitopenije. Za izpolnitev te diagnoze so bili izpolnjeni vsi kriteriji. Komisija je tako soglasno ocenila, da je bila v tem primeru med cepljenjem s cepivom Janssenn in tragičnim zapletom, torej pojavom tega sindroma, zagotova povezava.

Minister za zdravje, Janez Poklukar bo, glede na ugotovitve komisije, predlagal, da se ustavi cepljenje s cepivom Janssen oziroma, da se omogoči edino na izrecno zahtevo.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kako čezmejno somestje diha s filmom? V ponedeljek po 11. uri!

Preberi več

Tinder: Ključ do srca? Četrtek po 11.00 uri

Preberi več

Kanin pred prelomnico - to sredo, takoj po 11.!

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down