Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Tako kot je gasila, bi tudi pri obnovi Krasa lahko sodelovala vsa država...

Predlog sanacijskega načrta bo predvidoma do konca tega tedna poslan na ministrstvo za kmetijstvo, sledi javna obravnava, v kateri si želijo čim širšega sodelovanja lokalne skupnosti. Škoda v gozdovih je ocenjena na približno 23 milijonov evrov, sredstva za sanacijo pa bodo zagotovljena iz državnega proračuna, Programa razvoja podeželja in Strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023-2027.

Usklajevanje pri pripravi sanacijskega načrta je bilo v ospredju današnjega sestanka na sedežu občine v Mirnu, ki so se ga udeležili župani treh občin, prizadetih v požaru, predstavniki Zavoda za gozdove, Sklada kmetijskih zemljišč, okoljskega in kmetijskega ministrstva. Predlog sanacijskega načrta bo predvidoma do konca tega tedna poslan na ministrstvo za kmetijstvo, je povedal mirensko-kostanjeviški župan Mauricij Humar: „Potem naj bi ta šel v javno obravnavo, ko bo mogoče dati pripombe, pričakujemo pa, da bi bil do konca leta potrjen. Kar bo potem osnova, da gremo naprej z ukrepi oziroma, da se bomo lahko prijavljali na ustrezna finančna sredstva in tako tudi izvajali ukrepe v naših gozdovih.“

Državni sekretar kmetijskega ministrstva Darij Krajčič je ob tem pozval vse zainteresirane, da se aktivno vključijo v javno obravnavo, da bo načrt kar najbolje uresničeval interese lokalne skupnosti: „Želimo si, da bi se v samo obnovo vključili tudi državljani Slovenije, tako kot so gasili, bo to naslednja faza, kjer vidimo, da bi nevladne organizacije in posamezniki tudi aktivno sodelovali pri sami obnovi. Lokalna skupnost je temu zelo naklonjena, tako da mislim, da bo spet to pokazalo, koliko ta Kras, to območje, pomeni vsem državljanom."

Na ministrstvu si želijo ukrep podpore za preprečevanje škode v gozdovih zaradi gozdnih požarov ter naravnih nesreč in katastrofičnih dogodkov uvrstiti v Program razvoja podeželja, trenutno poteka usklajevanje z Evropsko komisijo, na razpolago bo predvidoma 2,8 milijona evrov, prve razpise pa predvidoma pričakujejo spomladi. Na pobudo okoljskega ministrstva pa se bo za območje Krasa pripravilo strokovne podlage za krajinski načrt, ki bo strateška usmeritev za to območje. Minister Uroš Brežan: „Znotraj te krajinske zasnove, lahko pridemo do usmeritev za ukrepe za varstvo proti naravnim nesrečam in tudi za druge ukrepe, ki jih bomo lahko v skladu z zakonodajo izvajali, v sodelovanju z lokalnimi skupnostmi in tudi drugimi akterji."

Dokument, ki ga bo naročilo ministrstvo, bo predvidoma pripravljeno v roku enega leta.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Končno do vode iz Mrzleka - to sredo - takoj po 11.!

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down