Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Župan o nadgradnji novogoriške železniške postaje: "Odvalil se nam je kamen od srca"

Zelezniska Postaja Ng

Pogodba o izbiri izvajalca za nadgradnjo železniške postaje v Novi Gorici je podpisana, so včeraj sporočili z Direkcije za infrastukturo. Uvedba v delo bo predvidoma že v tem mesecu. Gre za dobrih 50 milijonov evrov težak projekt, ki bo eden večjih v zadnjem obdobju v Novi Gorici. Novice so se razveselili tudi na novogoriški mestni občini. Župan Samo Turel:

Res smo zadovoljni, pravzaprav se nam je prav odvalil kamen od srca, da se ta projekt v Novi Gorici dejansko tudi bo izvedel. Obenem poleg prenove železniškega območja gre izpostaviti tudi to, da se to območje naslanja na prizorišče, na infrastrukturo, ki bo služila za namen izvedbe Evropske prestolnice kulture.“

Kot so sporočili z Ministrstva za infrastrukturo, gre za zelo pomemben mejnik, saj podpis pogodbe pomeni, da bo prenova postaje lahko izvedena še pred začetkom Evropske prestolnice kulture, ki je ključnega pomena ne le za to regijo, ampak za vso Slovenijo.

Gradbena dela, ki jih bo izvedel Konzorcij podjetij Kolektor Koling. SŽ Železniško gradbeno podjetje Ljubljana, GH HOLDING in ISKRA, bodo zajemala nadgradnjo tirnih naprav in gradnjo novega otočnega in bočnega perona z urejenimi nadstreški in pripadajočo urbano opremo.

Predvidena je gradnja podhoda, ki bo povezal Trg Evrope z Novo Gorico ter omogočil varen in lažji dostop potnikov do peronske infrastrukture z dvigali pod vsemi postajnimi tiri tako, da bo možen dostop z obeh strani postaje. Skupna vrednost investicije v podhod je 5 milijonov evrov.

Občina izgradnjo tega podhoda sofinancira z dobrimi 850.000 evri,“ pristavlja župan.

Zelezniska Podhod Render

Prav tako je predvidena obnova postajnega poslopja skladno s pogoji, pridobljenimi s strani Zavoda RS za varstvo kulturne dediščine ter gradnja parkirišč na območju ukinjenih obstoječih postajnih tirov. Nadgradnja bo zajemala tudi rušitev obstoječe ter gradnjo nove nakladalne rampe za avtovlake.

Začetek del je predviden z uvedbo izvajalca v delo, ki bo predvidoma izvedena še v mesecu decembru. Rok za izvedbo del je 13 mesecev.

Novogoriški mestni svetniki pa so prejšnji teden potrdili nakup dveh nepremičnin na območju železniške postaje Nova Gorica, gre za bivše skladiščne prostore in prostore železničarskega zdravstvenega doma za namene EPK. Vrednost obeh je 940.000 evrov.

Sledi podpis in če bo časovnica upoštevana tista, ki si jo vsi želimo, se bo prenos lastništva zgodil še v tem letu.“

V kratkem torej sledi podpis ustreznih pogodb in plačilo dogovorjene kupnine, še napoveduje Turel. V začetku leta bi torej lahko začeli s prenovo omenjenih zgradb.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down