Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Že 20 let prepoved uporabe azbesta, ljudje pa še vedno obolevajo

Azbest Streha Salonitke

Že leta 2003 so v Sloveniji prepovedali uporabo azbesta, vendar je tega v okolju še vedno veliko, prav tako še vedno zbolevajo ljudje, ki so delali z azbestom. Slednjim poskušajo pomagati na različne načine, predvsem pa jim Društvo obolelih zaradi azbesta iz Deskel omogoča zdravniške preglede na kliniki na Golniku, je povedal predsednik društva Hasib Brdar.

Ljudje še vedno zbolevajo, saj je latentna doba obolelosti zaradi azbesta lahko precej nad 20 let.

Bolezni jim pomagajo odkrivati zdravniki na Golniku, kjer od leta 2021 potekajo preventivni pregledi za zgodnje odkrivanje mezoteliomov in rakavih obolenj.

T. i. azbestna ambulanta na Golniku je dobro poznana med slovenskimi zdravniki, ki tja redno napotujejo ljudi, ki so bili izpostavljeni azbestu. Od oktobra 2021, ko so odprli ambulanto na Golniku, do junija lani so našteli 276 bolnikov. Pri večini so ugotovili plevralne plake, ki po verjetno posledica izpostavljenosti azbestu, sledijo jim pacienti z azbestozo pljuč, difuzne zadebelitve plevre, ugotovili so tudi manjše število malignih obolenj. Doslej so v Sloveniji obravnavali skoraj 3000 obolelih zaradi dela z azbestom, podatkov novo odkritih bolnikov v lanskem letu pa še nimajo.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Inovativna Goriška - sreda 11.00 ura

Preberi več

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down