Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Začelo se je odštevanje do začetka Evropske prestolnice kulture

Odstevanje Epk
Foto: Matej Vidmar/GO!2025

Na slovenski kulturni praznik se je v Novi Gorici in Gorici začelo odštevanje do 8. februarja 2025, ko se bo pričel veliki in težko pričakovani projekt Evropska prestolnica kulture. Partnerji Zavoda GO! 2025 so odprli svoje ateljeje, studie in odre za javnost ter predstavili projekte, ki ta hip že nastajajo in bodo naslednje leto izvedeni pod žarometi EPK-ja.

Mija Lorbek, v. d. direktorice Zavoda GO! 2025, nam je že pred kulturnim praznikom oznanila: ''V letu pred prestolnico, se bo naše lepo mesto oz. somestje začelo odevati v barve Evropske prestolnice kulture, torej te naše turkizne barve, ki smo jo povzeli po Soči.''

Začetek velikega projekta bo nestrpno čakal tudi župan Mestne občine Nova Gorica Samo Turel: ''Dela na infrastrukturi so se že začela, obe ekipi intenzivno delata tudi na programu, tako da smo prepričani, da se bomo čez eno leto dobili tu, na prenovljenem Trgu Evrope z dokončano infrastrukturo in dobro razvitim programom ter se na ta način predstavili ne samo prebivalcem obeh mest, temveč tudi obiskovalcem širom sveta, ki nas bodo obiskali.''

Po obeh mestih že vozi avtobus z vodenim ogledom v obeh jezikih, v program so vključeni številni prostori v Novi Gorici, med njimi Trg Evrope, Bevkov trg, Xcenter, Akademija umetnosti Univerze v Novi Gorici, Goriški muzej in Slovensko narodno gledališče Nova Gorica. V Gorici so se že odprla vrata Kinemaxa.

V februarju se pri Kinoateljeju podajajo v drugo manifestacijo Cikla slovenskega filma v Italiji, tokrat v sodelovanju s produkcijsko hišo Solsticij. V Šmihelu obiskovalce vabi Kinokašča, znotraj katere prav ta hip nastaja film o drugi svetovni vojni in o goriškem območju v tem času.

S spominom se bo ukvarjal tudi Zavod Scaramouche. Na dogodku, ki ga pripravljajo v nedeljo, bodo delili zgodbe ljudi, ki živijo v obmejnem prostoru. Predstavila se je tudi modna kreatorka z vse bolj mednarodnim slovesom Matea Benedetti. Center za arhitekturo Slovenije je pripravil dve delavnici Leonardov most in Lesene stolpnice.

Osmi februar so kot leto do začetka naznanili tudi v Kranju in Tolminu. Vse dogodke si lahko ogledate na spletni platformi www.go2025.eu.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Inovativna Goriška - sreda 11.00 ura

Preberi več

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down