Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Z novo strategijo do večjega umirjanja prometa in manjše hitrosti po Vrtojbi?

Untitled Design 2024 05 08t110909.560
Foto: Občina Šempeter-Vrtojba

Občina Šempeter-Vrtojba bo prenovila svojo celostno prometno strategijo. Poročali smo že, da jo pripravljajo v vipavski, novogoriški mestni in briški občini, povsod z namenom, da bi bile v bližnji prihodnosti uspešne na razpisih.

''Pogoji države so, da morajo imeti občine, ki želijo kandidirati za sredstva, namenjena zagotavljanju trajnostne mobilnosti, sprejete tudi celostne prometne strategije. Mi smo bili med prvimi občinami, ki smo jo naročili, izdelali, potrdili in jo tudi imamo veljavno, vendar pa jo je treba prenoviti. Uspešni smo bili na državnem razpisu za sredstva, ki so namenjena ureditvi oz. izdelavi teh prometnih strategij,'' je povedal šempetrsko-vrtojbenski župan Milan Turk.

Z odločitvijo o novi prometni strategiji so zadovoljni tudi v opoziciji. Vodja svetniške skupine Gibanje Svoboda Matej Čebron je na občinsko upravo naslovil kar nekaj predlogov, ''predvsem za umirjanje prometa in hitrosti po Vrtojbi, kjer imamo vse glavne dejavnosti, kot so šola, vrtec, cerkev, pokopališče in trgovina ter vse vpadnice v kraj in stranske poti ter ulice na eni prometni osi. Glede na to, da ima Vrtojba obvoznico, bi morali lokalni promet še bolj umiriti, ustvariti več območij umirjenega prometa, predvsem na najbolj izpostavljenih mestih, tj. kjer se na glavno cesto priključujejo vpadnice in dostopne poti v strnjenem naselju.''

V Gibanju Svoboda so predlagali tudi reorganizacijo javnega potniškega prometa: ''Že cel mandat opozarjamo na neustreznost in pomanjkanje avtobusnih povezav z Novo Gorico ter ostalimi kraji na širšem območju. Sama strategija pa bi se morala dotakniti tudi urejanja logistike in prostora, povezanega s prometno infrastrukturo v celotni občini.''

Za novo celostno prometno strategijo bo Občina Šempeter-Vrtojba morala odšteti nekaj več 10.000 evrov. Nameravajo jo izvesti še v letošnjem letu.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

V ponedeljek med 11 in 12.: Začetek obnove mreže protipožarnih prometnic na Goriškem Krasu

Preberi več

Koraki do uspeha: Davorin Mesesnel in Rajko Bajc

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down