Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Z novim vagonom avtovlaka na popotovanje proti Evropski prestolnici kulture

Vlak Epk Zunaj

Na relaciji Nova Gorica /Most na Soči - Bohinjska Bistrica bo v kratkem zapeljal potniški vagon avtovlaka, odet v barve, besede in podobe Evropske prestolnice kulture Nova Gorica – Gorica 2025.

Mi smo prenovili vagon, notri je 36 sedežev, od tega 6 v prvem razredu in 30 v drugem, in 24 prostorov za kolesa, predvsem prostori za kolesa so zelo pomembni, ker vemo, da je omejitev proge, ker je enotirna in ne moremo toliko razvit ponudbe v sezoni, kot bi bilo potrebno,“ pojasnjuje Darja Kocjan, direktorica prometa Slovenskih železnic.

Vlak Epk Zupana

Vagon je ena od postaj Evropske prestolnice kulture, pristavlja novogoriški župan Samo Turel, prinaša pa večplasten doprinos: „Eno je prispevek k mobilnosti, želji po zelenem, po trajnostnem. Drugi je promocijski, ta vagon bo opozarjal, promoviral Evropsko prestolnico kulture, predstavljal nekatere izmed ključnih projektov iz prijavne knjige, tudi s svojo notranjostjo in na ta način vabil obiskovalce v letu 2025 na to naše območje. In tretji vidik: vagon je lahko, če razmišljaš malo izven okvirov, in umetnost nas k temu spodbuja, tudi prizorišče za umetniške projekte, performanse, gledališke predstave.“

Pod idejno zasnovo nove podobe vagona v barvi Soče, ki je tudi barva projekta EPK, se podpisuje ekipa, ki pripravlja projekt EPK 2025. Posebna pa je tudi notranjost, ki pripoveduje čezmejno zgodbo novogoriško-goriškega prostora in izpostavlja njegove vidnejše osebnosti kot so modna oblikovalka Mateja Benedetti, pianist Aleksander Gadžijev, slikar Zoran Mušič, psihiater Franco Basaglia, plesni dvojec Nastja Bremec Rynia in Michal Rynia in številni drugi.

Vlak Epk Nastja In Michal

Slovenske železnice so lani prepeljale 15 milijonov potnikov, na progi od Jesenic do Sežane pa skoraj 600.000, okoli 100.000 jih začne in konča potovanje v Novi Gorici.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Inovativna Goriška - sreda 11.00 ura

Preberi več

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down