Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

V zadevi smejalni plin v Novi Gorici sodijo le še trem obdolžencem

Na Okrožnem sodišču v Novi Gorici se je danes začela glavna obravnava za tri obtožene v zadevi smejalni plin, četrtega pa so zaradi priznanja krivde izločili iz sojenja. Zagovor so podali trije prisotni, ki se ne čutijo krivi za očitana jim kazniva dejanja, kljub temu pa obžalujejo dogajanje in nepotrebno smrt ljudi v šempetrskem urgentnem centru.
Zagovarjali so se Marjan Orel in Vinko Jazbec, ki sta bila v času gradnje odgovorna za nadzor gradbenih del, in Damjan Grilj, ki je montiral stative z medicinskimi plini. Grilj je povedal, da je bil on zadolžen za ostavitev medicinskih stativov, vendar ni bil on tisti, ki je priklapljal dovode za različne medicinske pline na tativ. To so opravili zaposleni družbe Medicop, ki pa ni med obtoženimi.
Odgovorna se ne čutita niti Orel in Jazbec, saj nadzor nad gradbenimi in obrtniškimi ter strojnimi deli ni zajemal nadzora nad montažo medicinske opreme. Orlov zagovornik Gorazd Fišer je po zaključeni obravnavi povedal:
"Če ste poslušali zagovor mojega klienta, je ta povedal, da bi moral biti, kar je tudi v nekaterih drugih tovrstnih objektih bilo, poseben nadzor za medicinsko opremo. Tega tu ni bilo. In kar smo podkrepili tudi s strokovnim mnenjem ugledne inštitucije, ki se ukvarja s tovrstno problematiko. Fleksibilne cevi na stativih in stativi niso del stavbe, to je medicinski pripomoček, medicinska oprema in je seveda kot taka podvržena drugačnim vrstam nadzora. Moj klient kot nadzornik za strojne inštalacije seveda nima nobenega certifikata, da bi lahko sam preverjal pravilnost medicinske opreme."

Sojenje se bo nadaljevalo 29. marca z branjem listinskih dokazov.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down