Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Univerza v Novi Gorici bi večino pedagoških dejavnosti selila v Novo Gorico

Ung Predsatvitev Strategije

Univerza v Novi Gorici je v sodelovanju z novogoriško mestno občino predstavila novo strategijo razvoja v prihodnjih letih. Po idejni zasnovi, ki so jo pripravili na univerzi, bi ta še vedno delovala na območju treh občin kot doslej, vendar bi na območje novogoriške mestne občine preselili večino pedagoškega programa in rektorat, v Ajdovščini bi skoncentrirali večino laboratorijske dejavnosti, medtem ko bi v Vipavi ohranili t. i. vinarsko dejavnost.

Ne bomo uspeli udejanjiti te strategije preko noči, pač pa bo trajalo nekaj časa, predvsem da v tej idejni zasnovi najdemo rešitve za pravno-formalni status nekaterih nepremičnin,“ pojasnjuje Boštjan Golob, rektor Univerze v Novi Gorici.

Univerza mora za uresničitev teh ciljev še priti do nepremičnin, ki jih je vključila v svojo strategijo. Na območju novogoriške Mestne občine računajo na stavbo finančne uprave, ko se bo ta preselila na novo lokacijo, v Rožni Dolini, kjer že izvajajo program, prenavljajo spodnji del objekta za Akademijo umetnosti, v zgornjem delu pa bodo uredili namestitve za študente. Veliko načrtov imajo tudi na območju novogoriške železniške postaje: v postajno poslopje bi umestili rektorat, na območje umaknjenih železniških tirov fakultetni center z namestitvami za študente (skupaj s tistimi v Rožni Dolini bi jih bilo okoli 150), v bližnji skladiščni objekt, ki bo leta 2025 služil za namene EPK, pa razstavni prostor Akademije umetnosti.

Zaenkrat gre za idejno zasnovo, težko je narediti finančno konstrukcijo, zaenkrat dokončne še nimamo, saj je treba najprej razrešiti pravno-formalni status nekaterih nepremičnin. Tudi nimamo preferenc, ali bi šlo za dolgoročni najem ali odkup nepremičnin, to bomo videli v nadaljnjem procesu. Nekatere od teh nepremičnin so vezane tudi na izvedbo Evropske prestolnice kulture v letu 2025 v Novi Gorici, Po letu 2025 pa bodo vsaj nekatere na voljo.“

Univerza pa ima tudi nekaj lastnih sredstev, ki bi jih vložila predvsem v prenovo že obstoječih objektov, za gradnjo novih pa vodstvo računa na evropska sredstva.

Načrte univerze pozdravlja tudi novogoriški župan Samo Turel: „Predvsem smo zadovoljni, ker univerza v svoji brezmejnosti, čezmejnosti in mednarodni vpetosti prepoznava, da je tak značaj tudi samega mesta Nova Gorica.“

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Inovativna Goriška - sreda 11.00 ura

Preberi več

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down