Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Trije novi vitezi krvodajalstva na Goriškem

V klub vitezov krvodajalstva na Goriškem se danes vpisujejo tri nova imena: Branko Gorkič, Edvard Šuligoj in Evgen Kogoj. Plemeniti naziv si bodo prislužili s stotim darovanjem krvi. Koliko krvodajalcev se je na Goriškem že vpisalo med viteze, pojasnjuje Neli Skočaj, sekretarka novogoriškega območnega združenja Rdečega križa:

Do sedaj smo jih imeli trideset, tako da s temi tremi bo ta številka 33. Mislim, da je to res izjemen dosežek, da človek v življenju stokrat daruje, stokrat nekomu pomaga in reši življenje.“

Na novogoriškem območnem združenju si nadvse želijo, da bi ta zgled prenesli tudi na mlade.

Da bi se mladi odločali za krvodajalstvo, za to solidarnost, da bi morda tudi tisti, ki niso še krvodajalci, pa tudi če so morda ne najmlajši, poskusili, prišli, darovali kri, nenazadnje je to tudi nek dokaz, če lahko darujemo, da smo zdravi. Da so vsaj tisti osnovni parametri, ki nam jih v Centru za transfuzijsko dejavnost pregledajo, v redu. Tudi to je veliko."

V letošnjem letu so doslej zabeležili okoli 1.650 odvzemov krvi

Seveda to ni dovolj za letno raven, res pa je, da so krvodajalsko najbolj močni meseci december pa bolj proti koncu leta. Tako da bomo seveda še prišli na tisto številko, ki jo beležimo med 2.600 in 2.700 odvzemi. Važno je, da se vabi ciljno, da je vedno dovolj tiste krvi, ki je najbolj primanjkuje.“

Največje potrebe po zalogah krvi so v poletnih mesecih, ko se poveča število nesreč. Slovenija je sicer ena od držav, ki je še vedno samozadostna glede zalog krvi.

Na fotografiji z leve: Edvard Šuligoj in Branko Gorkič

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Vzgoja malih otrok z dr. Vesno Vuk Godina. Ta četrtek.

Preberi več

ŠPORTNE IGRE MLADIH IN RADIO ROBIN

Preberi več

Prihaja do razkola v destinaciji Nova Gorica in Vipavska dolina? To sredo med 11. in 12.!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down