Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Svarilo za imetnike vinogradov: sedaj je čas za zatiranje glavnega prenašalca trti zelo nevarne bolezni

Zlata Trsna Rumenica
Foto: gov.si

Strokovnjaki s Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica opozarjajo na pojav zlate trsne rumenice. Za trto neozdravljiva bolezen se lahko zelo hitro širi in vinogradnikom povzroča velike težave. V primorskih vinogradih se pojavlja že kar nekaj časa, približno 18 let, se je pa v zadnjih letih dodobra razširila. Za preprečevanje te bolezni je ključnega pomena odstranjevanje okuženih trsov in pravočasno zatiranje glavnega prenašalca, tj. ameriškega škržatka.

''Prepoznamo jo po značilnih znakih, kot so splošna bledikavost, rumenenje in zvijanje listov navzdol, skupno rumenicam je pa to, da se grozdički posušijo in nimamo pridelka. Ravno tako se zaradi pomanjkanja olesenitve poganjki upogibajo navzdol,'' je razložil Ivan Žežlina, vodja oddelka za varstvo rastlin na Kmetijskem gozdarskem zavodu Nova Gorica.

Trenutno imajo z zlato trsno rumenico največ težav na Štajerskem, vendar bolezen predstavlja grožnjo tudi na Primorskem. Le vestnim vinogradnikom, ki spoštujejo predpise o obveznem zatiranju prenašalca, gre zahvala, da razmere niso hujše, dodaja Žežlina: ''Bolezen je karantenska, zato so za njeno obvladovanje obvezni določeni ukrepi. Najpomembnejši ukrep je zatiranje prenašalca, tj. ameriškega škržatka. Ravno v obdobju od 11. do 21. junija je čas za zatiranje tega prenašalca, ukrep je obvezen za vse imetnike vinogradov.''

V Sloveniji se vsako leto pripravi Navodilo za izvajanje ukrepov za zatiranje zlate trsne rumenice in prenašalca. Obvezno je pregledovanje trte, odstranjevanje oz. uničenje bolnih rastlin, lov in beleženje podatkov o številu ulovljenih ameriških škržatkov ter njegovo zatiranje s fitofarmacevtskimi sredstvi, ki niso nevarna za čebele.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kako čezmejno somestje diha s filmom? V ponedeljek po 11. uri!

Preberi več

Tinder: Ključ do srca? Četrtek po 11.00 uri

Preberi več

Kanin pred prelomnico - to sredo, takoj po 11.!

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down