Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Skupina zaposlenih v Salonitu kanalskega župana s transparenti pričakala pred radijskim studiem

Izdelek Brez Naslova

Ko smo davi v našem studiu v oddaji Dober dan, župan gostili prvega občana Kanala Miho Stegla, se je pred vhodom v prostore radia zbrala skupina zaposlenih v Salonitu Anhovo. Razlog je predlagana zakonska izenačitev dovoljenih emisij in naprav za sosežig odpadkov, kar Salonit je, z emisijami iz sežiganic, ki je v parlamentarni proceduri in o kateri smo govorili tudi z županom.

Kot je znano, so se zavoljo tega delavci tovarne pretekli četrtek zbrali na protestnem shodu v Kanalu, včeraj so šli pred parlament, danes so izpred radia spremljali našo oddajo in zanjo prispevali tudi vprašanja. Poudarjajo, da predvideni način omejevanja emisij ob sosežigu odpadkov ni uresničljiv, zato so Stegla vprašali tudi, katere so tehnološke možnosti za doseganje zahtevanih mejnih vrednosti, ki se jih da uvesti ne samo na papirju ampak tudi v cementarni?”

Stegel izpostavlja, da lahko pove, kar so povedali strokovnjaki: “Oni niso videli razloga, zakaj se teh plinov ne bi dalo enako očistiti. Jaz sem prepričan, da izenačitev je tehnološko možna in tudi osebno ne vidim razlogov, zakaj se tega ne bi dalo narediti, zato ker pri sežigu in sosežigu nastajajo iste snovi. Pa tudi v pogovorih s podjetjem Salonit Anhovo so oni začeli govoriti celo o brez emisijski cementarni, o zajemanju plinov in podobno. Torej nekatere tehnološke rešitve se nakazujejo, nekatere se ve, nekatere pa bo pač treba prilagoditi sami cementarni.”

Župan dodaja, da je Salonit sodeloval v medresorski delovni skupini za preučitev omenjene izenačitve emisij, ki je potrdila tehnično izvedljivost ukrepa. Hkrati predlagani predpis omogoča petletno obdobje za prilagoditev cementarne novim zahtevam in Salonit bi po besedah Stegla za ta namen lahko dobilo subvencije EU.

“Kaj boste storili pa, če se cementarna zapre? Ali že imate pripravljen načrt o možnosti zaposlitev za vse, ki bodo ostali brez dela in kje,” so mu drugo vprašanje zastavili predstavniki delavcev. “Dvomim, da se bo cementarna zaprla, mislim, da bo tukaj še zmeraj ekonomski interes. Mi pa v vsakem primeru zelo aktivno delamo na obrtni coni, hkrati smo povečali proračun za gospodarske spodbude, želimo usmeriti več ljudi v manjša podjetja, tehnološko napredna, z večjo dodano vrednostjo, hkrati želimo spodbuditi tako kmetije kot turizem na podeželju. V naslednjih letih vidim precejšen razvoj na drugih področjih,” odgovarja Stegel.

Po končani oddaji, ko je župan odhajal, pa smo ujeli, da se bo s predstavniki delavcev srečal.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Zakaj so alkopopsi lahko težava? Ta ponedeljek, takoj po 11.!

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več

Zate dragi moški – četrtek na Robinu

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down