Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Samo Turel tudi uradno župan Mestne občine Nova Gorica

Novogoriška mestna občina je včeraj tudi uradno dobila novega župana. Na včerajšnji konstitutivni seji je prisegel Samo Turel in nagovoril novoizvoljeni 32-članski mestni svet, v katerem je precej novih obrazov. Turel iz Gibanja Svoboda je poudaril, da je za mestno občino prišlo obdobje priložnosti in ob tem izpostavil enega ključnih projektov, Evropsko prestolnico kulture v letu 2025.

Prvi koraki bodo pravzaprav pogovor z vsemi zaposlenimi na občini, zato bom namenil ta čas, ki je še na voljo do novega leta, pogovoru, pregledal bom, kateri projekti so še odprti, kaj je na mizi, se pogovoril, kako in kaj, določil časovnice, naloge, odgovornosti.“

je po konstitutivni seji povedal novi župan, ki namerava v svojem mandatu na osrednje mesto postaviti gospodarstvo saj, kot poudarja, je v občini veliko potenciala za razvoj tehnoloških gospodarskih družb, posebno pozornost pa namerava nameniti vključevanju, sodelovanju in spoštljivemu dialogu, v tem duhu, zagotavlja, namerava voditi tudi seje občinskega sveta. Glede imenovanja podžupanov pa je povedal:

Podžupani bodo načeloma trije. Zaenkrat bom imenoval dva, eden bo Marko Tribušon, drugi bo Anton Harej. S tretjim bomo pa še malo počakali.“

V novi sestavi mestnega sveta ima Gibanje Svoboda 14 svetnikov, Lista za razvoj, NSi in SD, vse po dva svetnika, ter Levica, ZZP in lista MDruzi po enega svetnika. SDS je ohranila pet svetnikov, štiri pa ima Goriška.si.

Sedaj že nekdanji novogoriški župan Klemen Miklavič pa je takole strnil dosežke svojega mandata, na katere je najbolj ponosen:

Predvsem to, da smo za sabo pustili zastavljene strateške projekte, ki bodo omogočili razvoj v naslednjem obdobju. To je železniška infrastruktura, nove vpadnice, nove gospodarske cone – vsaj začrtane so -, nek skupen strateški razvoj z Gorico, predvsem pa je gospodarstvo dobilo Center zelenih tehnologij, kar pomeni investicije v raziskave in razvoj, kar pomeni, da bomo vodilni in ne sledilci v razvoju na področju delovnih mest.“

Miklavič je še dodal, da občino zapušča v dobri kondiciji, spomnil pa je tudi na izzive, s katerimi se je soočil v mandatu. Med prvimi občinami v državi se je novogoriška namreč soočila z epidemijo koronavirusa in se je morala na razmere tudi hitro odzvati.

Foto: Mateja Pelikan

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down