Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Potrjena novela o varstvu okolja: v Kanalu veselje in čestitke

Kanal Glasovanje Novela Zakona

Ko so poslanci v državnem zboru včeraj glasovali o točkah tokratne seje, se je po Gotski hiše v Kanalu razširilo veselje. 68 parlamentarcev je potrdilo novelo zakona o varstvu okolja, ki zaostruje dovoljene emisije iz naprav za sosežig odpadkov, torej tudi iz cementarn. In ljudje s Kanalskega, ki so snovali spremembe predpisa in so včeraj družno spremljali prenos glasovanja, so si planili v objem, si izmenjali čestitke, se rokovali ...

Vidno ganjeni župan Miha Stegel je dejal, da bodo poslej lažje zadihali v prenesenem pomenu in dobesedno: “Mislim, da ta odločitev in politična podpora brez glasu proti pomenita neko perspektivnejšo prihodnost, bolj zdravo prihodnost; neka energija, da se poenotimo, da res kaj spremenimo, mogoče tudi jasna smernica podjetju, da zdaj pa res mora nekaj narediti, da se premaknejo. Tehnološko je to možno, jaz verjamem, da bodo to tudi izpeljali.”

Predstavnica društva EKO Anhovo Mateja Sattler je kajpak enako bila zadovoljna: “Veselimo se, nazdravili bomo – ne vem, ne znam ubesediti - no sreča, nepopisna sreča. Zavedamo se, da ni še konec, ampak danes bomo pač pustili veselju prosto pot. Smo zmagali, to je zmaga pač nas lokalcev, civilne družbe, naših kolegov iz (Inštituta, op.a.) 8. marca, skratka zmagali smo.”

Pobudniki ostrejše zakonodaje pričakujejo, da bo ta zmanjšala izpuste iz cementarne in povečala nadzor nad njimi. A kot je strnila Sattlerjeva, jih od cilja loči še nekaj korakov: “Potrditev zakona še ne pomeni, da je bitka končana, vlada mora sprejeti uredbo, tako da se bo naše delo v bistvu nadaljevalo. Mi se bomo še naprej zavzemali za čistejše okolje in za to, da se ta zakon, torej ta sistemska izenačitev, tudi uveljavi.”

Župan se namerava srečati s Salonitom, tudi glede vloge za povečanje sosežiga. V tovarni, od koder odziv pričakujemo danes, pa so se sinoči odzvali s sporočilom za javnost:

Opozarjamo, da so zahteve novega zakona tehnološko neizvedljive in lahko vodijo v zaprtje edine cementarne v Sloveniji. Salonit Anhovo bo za zaščito več kot 800 neposrednih in posrednih delovnih mest, poslovnih partnerjev ter svojih interesov uporabil vsa sredstva, da zagotovi nadaljnji razvoj in poslovanje,” so zapisali.

Podpirajo strožje okoljske standarde, a znotraj enotnih evropskih pravil, ki veljajo za panogo. Novela, kot razlagajo, tega ne upošteva, tehnologije za prilagoditev proizvodnje novim omejitvam si danes ne zmorejo zagotoviti. Zato se nadejajo dialoga, a so pripravljeni na boj. In torej: sodeč po slavju v Kanalu, so se najmanj delu prebivalstva srednjega Posočja sinoči skoraj že izpolnile sanje. Danes pa je nov dan ...

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Končno do vode iz Mrzleka - to sredo - takoj po 11.!

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down