Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Otrokom ob stiskah pomagati ''s spoštljivimi odnosi in raznimi aktivnostmi''

Nekaj ducatov zlasti pedagogov in vzgojiteljev se je v petek zbralo na posvetu Medobčinskega društva prijateljev mladine za Goriško o tem, kako otrokom pomagati ob stiskah, ki lahko vodijo v motnje vedenja in duševnega zdravja.

Če skušamo strniti, so odgovor spoštljivi odnosi in aktivnost, s fizično vred. Ali kot je povedala pediatrinja Anica Mikuš Kos, glavna gostja posveta, lahko najmlajšim pomagajo stvari, ki niso ne nič novega ne posebnega: “To so tisti viri, ki so pomagali človeštvu prej, ko ni bilo psihologov in psihiatrov. In to so predvsem odnosi v socialnih mrežah, družinski, predvsem šola, vrtec, vrstniške skupine, različne aktivnosti, od športnih dalje. In tudi zdrav način življenja.”

S tem je mogoče tako preprečevati vedenjske motnje kakor se spoprijeti z blažjimi oblikami. Med tiste, ki bi lahko bili “terapevti” - če naj se tako izrazimo - vsaj dokler bo od sistema priznanih poklicnih premalo, pa sodijo tudi učitelji na šolah.

“Dokler čakamo bolj obsežne, sistemke rešitve, moramo nekako preživeti. In ena od idej je, da bi se določeni, pozitivni transdiagnostični dejavniki vključevali v šolski sistem bolj integrirano s strani učiteljev. Torej tisti dejavniki, ki pozitivno delujejo na duševno zdravje, ne glede na to, s kakšnimi težavami se naš otrok ali mladostnik sooča.”

Tako jepredavatelj na novogoriški fakulteti za uporabne družbene študije Emil Karajić strnil zamisel, kako ob naraščnju težav z duševnim zdravjem pri najmlajših preseči pomankanje psihologov.

Ob tem je izpostavil, da se zdrav duh varuje že s pogovorom. Sodelavka Pedagoškega inštitutu Urška Štremfel pa je predstavila rezultate raziskave Pozitivni razvoj mladih v Sloveniji in naštela smernice, ki jih raziskovalci naslavljajo na družbo. Prva je, da se v mladih, tudi tistih s težavami, prepozna potenciale in ne išče ovir.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Startup studio: Proces inoviranja s Taro Brus

Preberi več

Nasilje otrok in mladostnikov – četrtek po 11.00 uri

Preberi več

Radio Robin na Goriškem teku in hoji za upanje

Preberi več

Incastra: zeleno, trajnostno in digitalno - ponedeljek po 11.00 uri

Preberi več

RADIO ROBIN V ŽIVO NA INCASTRI 2023

Preberi več

DOBRE ZGODBE TEDNA - petek po 11.uri

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down