Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Občina bo vendarle kupila kompleks SIA SAL v Solkanu

Novogoriški mestni svetniki so na včerajšnji izredni seji vendarle potrdili nakup kompleksa nekdanje proizvodnje apna in apnenih izdelkov SIA SAL v Solkanu. Občina bo zanj odštela 1,3 milijona evrov. Opozicija je sicer izražala pomisleke, da bo nakup za okrog 600.000 evrov dražji, kar bi se zgodilo če prodajalec, to je podjetje Salonit, ne bo izpolnil zaveze iz pogodbe, da na zemljišču poruši dotrajane objekte.

Župan Klemen Miklavič je prepričan, da je zemljišče v vsakem primeru vredno nakupa:

Že iz dejstva, ker rabimo površine za širitev gospodarske dejavnosti, za investicije. Menim pa, da smo se odlično pogajali, da smo dobili dobro ceno in da rušitev smiselno izvede prodajalec, ki ima tudi možnosti in deponije in reciklaže materialov in pride ceneje skozi kot če bi to opravila občina z javnim naročilom.“

V pogodbi s prodajalcem, torej Salonitom, je sicer zapisano, da bo ta porušil objekte na zemljišču na svoje stroške. Če se to ne zgodi, občina zadrži slabih 300.000 evrov kupnine. V primeru pa, da bi občina morala rušiti sama, bi jo to skupaj z davkom stalo še enkrat več.

Verjamem, da smo se pogajali v dobri veri in da ne bo kršil pogodbe, kajti Salonit deluje v našem okolju, potrebuje tudi sodelovanje lokalne skupnosti, krajevne skupnosti Solkan, tu so soglasja za koncesije in Ministrstvo za okolje in prostor in dvomim, da bi si Salonit želel slabega ugleda v javnosti še v Novi Gorici še po tem, kar se mu dogaja v Soški dolini.“

Opozicije sicer to ni prepričalo. Svetnik Marko Tribušon iz skupine Povezani poudarja, da nikakor niso proti nakupu, vendar:

Še vedno obstaja sum, da glede na te podatke in vse izračune, ki smo jih dobili, se vrtimo v krogu cca 300.000 evrov, ki jih bo lahko imela občina dodatnih stroškov, v primeru, da prodajalec ne izpolni zaveze iz te pogodbe, v kateri je to nedorečeno oziroma lahko rečemo tudi zelo zelo pod vprašajem zapisano.“

Miklavič dodaja še, da je za omenjeno zemljišče veliko interesa, če torej nakupa svetniki ne bi potrdili, bi to storil nekdo drug.

Včeraj je bila potrjena tudi točka o rebalansu, v katerega so bila vključena sredstva za nakup 8.000 kvadratnih metrov kompleksa SIA SAL, kjer občina vidi možnost širjenja površin za razvoj gospodarstva, kar bi prineslo dodatna delovan mesta. Kraj se na ta račun rešuje degradiranega območja, odpira pa se tudi možnost za vzpostavitev primestne železnice.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Ne vem, kaj naj z otrokovo jezo in agresijo – četrtek na Robinu

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down