Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Novogoriški svetniki potrdili interes za Center zelenih tehnologij

Novogoriška mestna občina skupaj z Univerzo v Novi Gorici ustanavlja Center zelenih tehnologij. Njegove osnovne naloge bodo infrastrukturna, izobraževalna in administrativna podpora prenosu zelenih in trajnostnih inovacij v industrijo, kmetijstvo ter v urbano in naravno okolje. Mestni svetniki so na včerajšnji seji potrdili interes občine za ta korak in obenem potrdil družbeno pogodbo o ustanovitvi Centra zelenih tehnologij.

Ključen partner Centra zelenih tehnologij je UNG, pojasnjuje Marko Mikulin, direktor novogoriške občinske uprave:

„Ključna področja, katera bo Center zelenih tehnologij pokrival, bodo razvojna raziskovalna dejavnost, v kateri bodo programi: industrijska prihodnost, prihodnost trajnostne mobilnosti, zeleno zgrajeno okolje, prilagajanje klimatskim spremembam in zeleno in modro kmetijstvo."

Pomemben doprinos Centra zelenih tehnologij je še izobraževalna dejavnost, kar pomeni razvoj novih študijskih programov, dodaja Mikulin.

Za omenjena področja so že izkazala interes nekatera podjetja kot so Salonit Anhovo, za katerega je skupaj z UNG že pripravljen prototip, gre pa za pot do cementa brez emisij, ECUBES z Mitsubishi Powers razvija idejo o koridorju brez emisijske mobilnosti Slovenije, ter Klet Goriška Brda in Klet Vipava, ki bosta sodelovala pri razvoju trajnostnih pristopov predelave in pridelave uporabnih snovi rastlinskega izvora in Zavod COBIK, ki se bo ukvarjal s projektom multimodalnega sončnega generatorja.“

Družbena pogodba, ki so jo potrdili svetniki, predvideva 8.000 evrov ustanovnega kapitala, polovico vlaga mestna občina, polovico univerza. Vse prihodke se bo investiralo v dejavnost Centra zelenih tehnologij.

Zadevo je z mešanimi občutki pozdravil svetnik Anton Harej iz Nsi:

"Upam, da se bo tudi novo podjetje obnašalo v skladu z nekimi cilji, ki jih bo zasledovalo in jih bo moralo tudi dosegati, tudi v korist podjetništva, da bo to res zgodba o uspehu, ampak ne še ena institucija - niti ne vem, ali bo javna ali bo zasebna - ki bo res prinašala zlata jajca, ne pa da jo bomo mi vzdrževali."

Novogoriški mestni svetniki so interes občine za ustanovitev omenjenega centra potrdili s 16 glasovi za in enim proti.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Inovativna Goriška - sreda 11.00 ura

Preberi več

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down