Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Novogoriški stanovanjski sklad izvedel prvi rentni odkup

Novogoriški stanovanjski sklad je sklenil prvo pogodbo o rentnem odkupu lastniškega stanovanja. Občan, ki se je odločil za tako obliko odprodaje svoje nepremičnine, bo prejemal doživljenjsko mesečno rento. Sklad si s tem prizadeva za povečanje števila javnih stanovanj. Na podlagi rentnega odkupa lahko osebe, starejše od 65 let in, ki izpolnjujejo pogoje, ponudijo skladu v odkup lastniško stanovanje, na katerem si zagotovijo dosmrtno služnost stanovanja in doživljenjsko mesečno izplačilo. Stanovanje pa lahko še naprej nemoteno uporabljajo zase in za potrebe svoje družine.

Občan, ki je že sklenil pogodbo o rentnem odkupu, pravi, da je iskal način, kako bi prodal svoje stanovanje in si obenem od kupca izgovoril pravico, da ostane v njem še naprej.

"Hkrati je ta oseba prejela del kupnine za stanovanje in z zavarovalnico, ki je naš pogodbeni partner, smo sklenili pogodbo o rentnem zavarovanju, tako da ta oseba doživljenjsko prejema Še mesečno rento,“ pojasnjuje Peter Jan, direktor novogoriškega stanovanjskega sklada.

Kaj se zgodi s stanovanjem po smrti uporabnika?

„To stanovanje je last sklada, že ob nakupu, bistvo rešitve je v tem, da se oseba ne seli, ostane tam kjer je, z vsemi svojimi stvarmi. Dom ostane dom. Pravni status pa se spremeni, se pravi, lupina okrog te osebe pa zamenja lastnika.“

Za letošnje leto so za odkup stanovanj zagotovljena sredstva v višini 250 000 evrov. Vsak, ki je zainteresiran za prodajo lastniškega stanovanja lahko odda vlogo, ki se individualno obravnava in usklajuje s ponudnikom. Vloge je možno oddati še do 30. novembra.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Startup studio: Proces inoviranja s Taro Brus

Preberi več

Nasilje otrok in mladostnikov – četrtek po 11.00 uri

Preberi več

Radio Robin na Goriškem teku in hoji za upanje

Preberi več

Incastra: zeleno, trajnostno in digitalno - ponedeljek po 11.00 uri

Preberi več

RADIO ROBIN V ŽIVO NA INCASTRI 2023

Preberi več

DOBRE ZGODBE TEDNA - petek po 11.uri

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down