Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Nova Gorica po kazalnikih zdravja na dobri poti, naraslo pa je število bolniških odsotnosti

Ljudje

Nacionalni inštitut za javno zdravje je objavil ključne kazalnike na področju zdravja za slovenske občine za letošnje leto. „Letos smo še posebej zadovoljni,“ pravi novogoriški župan Samo Turel, saj je občina po vseh blaginjskih kazalnikih in kazalnikih zdravja, obolevnosti in umrljivosti v zgornji polovici med vsemi slovenskimi občinami, poleg tega pa je bila prav novogoriška mestna občina pred kratkim razglašena tudi za Občino zdravja 2024.

Kakšno je ključno sporočilo glede zdravja na Goriškem? „Na Goriškem smo zdravi. So problemi, katere zasledujemo, veliko je še za narediti pri invalidih s smernicami, z družbenimi aktivnostmi, z mestno občino tesno sodelujemo in na tem se dela. Smo zdravi,“

zatrjuje Marko Vudrag, vodja novogoriške območje enote NIJZ. Regija v državnem merilu prednjači tudi glede odzivnosti na državne presejalne programe DORA; SVIT in ZORA, posledično je v regiji zabeleženih tudi manj primerov raka v primerjavi z državnim povprečjem, nekoliko več pa je raka dojk.

Kaj torej pokažejo ključni kazalniki za novogoriško občino občine iz letošnjega poročila? Tjaš Prinčič, regionalni promotor zdravja na novogoriški območni enoti NIJZ: „Smo malce starejši, nekoliko več nas je, smo bolj delovno aktivni, imamo pa tudi nekaj slabosti, in sicer več je bolniških odsotnosti, navkljub temu, da je delovna aktivnost večja kot v preteklih letih. Da je populacija nekoliko starejša, lahko razberemo tudi iz tega, da je nekoliko več pomoči na domu, tudi rahlo več zlomov kolka, ampak to je trend, ki ga beležimo že več let.“

V letošnje poročilo so sicer vključeni podatki iz leta 2022, saj so to zadnji razpoložljivi podatki, v primeru podatkov o rakavih obolenjih pa ti izhajajo iz leta 2020.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down