Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Vendarle zelena luč za poslovno-ekonomsko cono Kromberk

Pec Kromberk 2

Medtem, ko poslovne in gospodarske cone na Ajdovskem rastejo kot gobe po dežju, se v Novi Gorici otepajo s številnimi težavami, ki spremljajo gradnjo Poslovno ekonomske cone v Kromberku že od začetka.

Cona, za katero so pridobili državno in evropsko sofinanciranje, bi morala biti zaključena že lani. A je bila potrebna sprememba gradbenega dovoljenja: „To smo naredili, po spremenjenem gradbenem dovoljenju tudi vse tisto, kar je bilo še potrebno postoriti, tudi izvedli, in v aprilu pridobili tudi pravnomočno uporabno dovoljenje,“ je vendarle začetek konca napovedal novogoriški župan Samo Turel.

Po sedaj pridobljenem uporabnem dovoljenju bodo lahko investitorji, ki so že nakupili parcele, sedaj le izpeljali postopke za pridobivanje gradbenega dovoljenja. Nov razpis za prodajo še preostalih zemljišč je napovedan v kratkem, še pred poletjem, trenutno sta prodani dve od skupno sedmih: „Računamo do konca poletja potem te ponudbe pridobiti in zemljišča prodati najugodnejšemu ponudniku v skladu z razpisom oziroma pod pogoji, ki jih moramo dati v razpis, in sicer tistimi, ki jih je Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj takrat dalo za sofinanciranje same investicije izgradnje te poslovno-ekonomske cone.“

Pec Kromberk

Za izgradnjo cone je občina namenila skupno okrog 6 milijonov evrov, nato pa so iz sofinanciranja Ministrstva za kohezijo in regionalni razvoj oziroma iz kupnin pri prvi prodaji, pridobili približno 3,5 milijone evrov. Sicer pa so na novo cono morali podjetniki čakati 20 let, župan sprejema kritike, a poudarja: „Žal smo v naši mestni občini prostorsko precej omejeni, trenutno razmišljamo o možnosti razvoja na dveh novih lokacijah, vendar se, kot vedno, zatakne pri umeščanju v prostor, pri okoljevarstvenih vprašanjih in vprašanjih poplavne varnosti.“

Gre za območje Ajševice in Ozeljana, ki sta že po veljavnem prostorskem načrtu namenjeni tovrstnemu razvoju, vendar bo potrebno še precej usklajevanj, ocenjuje Turel.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Inovativna Goriška - sreda 11.00 ura

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down