Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Na Krasu odstranili več kot 100 kilogramov neeksplodiranih ubojnih sredstev, detekcija terena tudi v Novi Gorici

Državna enota za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi je na Krasu, v bližini Pomnika miru na Cerju, prejšnji teden izvedla protipožarno detekcijo. 14 pripadnikov iz cele Slovenije je ponovno naletelo na kar precej dela.

''Skupaj smo odstranili 24 kosov v skupni teži 123,87 kilograma. Vsa ta sredstva smo odpeljali v v začasno skladišče in bodo v roku 3 mesecev tudi uničena,'' je povedal poveljnik enote Darko Zonjič.

Ker smo v začetni fazi del na Železniški postaji v Novi Gorici, je treba detekcijo terena nujno opraviti tudi tam. Po Zonjičevih besedah bo akcija dolgotrajna: ''Vemo, da je bilo to območje, vključno z železniško postajo, kar bombardirano. Zato je treba pred samimi deli tam opraviti tudi detekcijo terena. Delo je zelo zahtevno, saj je sredstev in raznih ostankov ogromno. Trenutno smo pregledali smo približno 175 kvadratnih metrov omenjenega območja.''

V lanskem letu je bilo na območju celotne Slovenije opravljenih 712 intervencij, v sklopu katerih je bilo odstranjenih 3450 elementov neeksplodiranih ubojnih sredstev v skupni teži skoraj 11 ton. Samo na Severnem Primorskem so bili na delu 323-krat, odstranili so 2121 sredstev v skupni teži skoraj 10 ton.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down