Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Na Kaninu vijugajo danes, na Cerknem od jutri naprej

Pred božično-novoletnimi prazniki z obratovanjem pričenjata smučišči Kanin in Cerkno. Na našem najvišjem visokogorskem smučišču je okrog 130 centimetrov snega, na Cerknem zgolj tehnični sneg. Energetska kriza skrbi upravljalce, ki ocenjujejo, da bo to vplivalo tudi na obisk smučišč.

Na Kaninu so prejšnji mesec vzpostavili sistem za daljinsko proženje snežnih plazov, sistem je v funckiji, je potrdila direktorica Sončnega Kanina Manuela Božič Badalič, kaninska gondola je danes prve smučarje odpeljala ob 8ih, zadnja v dolino pelje ob 16. uri. "Na Kaninu je sonce, Bovec je v visoki oblačnosti, na Kaninu pa je že cel teden lepo, sončno vreme. Snega imamo po podatkih Arso tam okrog 1,3 metra, tako da prava zimska praljica je danes na Kaninu in upamo, da bo tako tudi ostala."

Zaenkrat je odprta proga Prevala, preko katere je možna povezava s sosednjo Sello Neveo in vlečnica Podi. Skripi ne obratuje, ker je premalo snega. Pričakovanja pred letošnjo sezono so negotova: "Je velika negotovost, sploh ta cena električne energije, ki je daleč od tega, da bi omogočala vsaj normalno obratovanje - upam, da se bo na tem delu še kaj zgodilo - smučišča, ki nimamo umetnega zasneževanja, imamo v tej situaciji prednost, pa vendar, še vedno gre za 6,7 - kratno povečanje, kar je absolutno nesprejemljivo in tega zneska, stroška ne moremo prevaliti na smučarsko vozovnico."

Cena vozovnice tako ostaja 33 evrov, oziroma 39 še za italijanski del. Razmere so zaskrbljujoče, če ne bo trg reguliral cene, se nadeja, da bodo našli dogovor z vlado: "Ne predstavljamo si obratovati v takih pogojih, ker to bo načelo likvidnost vseh smučišč, ki pred sezono potrošimo veliko denarja za to, da pripravimo naprave za varno obratovanje, zato, da so pregledane, rezervni deli, nakup goriva, ljudi zaposlimo, tako da, ta strošek energije krat 6 pa enostavno ne bo šlo."

Na Cerknem medtem naravnega snega ni niti za vzorec, je povedal direktor Hotela Cerkno Jože Oplotnik. Smučišče odpirajo jutri, 24.: „Vse kar imamo, je tehnični sneg, ker smo ga uspeli – ker so bile temperature primerne – tudi narediti. Količine tega tehničnega snega niso dovolj velike, da bi lahko obratovalo celotno smučišče, bodo pa obratovale od jutri naprej proge Počivalo 5, Brdo 7, Grič 1 in Dolina 2. Vstopne točke so pa Brdo in Počivalo.“

Lani je bilo v tem času že meter naravnega snega, tako da je bilo odprto že celotno smučišče, letošnja zima je zaenkrat še skromna: „Snežne razmere so takšne, da praktično, kar je padlo, bilo je nekje 18 centimetrov snega, ampak je to tudi vse pobralo, zaradi visokih temperatur. Tudi v tem tednu nam temperature nekako ne gredo na roko. Zaenkrat ni tiste hude ivnesrzije, kot smo jo bili navajeni.“

Prihodnji teden pa so že v pričakovanju večje skupine predvsem mladih, ki bodo v času med počitnicami preizkusili smučišče. Cena dnevne vozovnice je letos nekoliko višja, redna cena je 36,30 evra: „Prisiljeni smo bili narediti dvig cen, vemo, da vseh stroškov, ki bodo nastali z obratovanjem smučišča iz naslova energentov, ne moremo prevaliti na smučarje. Zato smo tudi šli v ne tako visoko povišanje, čeprav za nekatere bo tudi ta znesek – glede na to, da smo družinsko smučišče – kar visok. Smo pa seveda šli s predprodajo, ker so cene bile bistveno nižje.“

Kot ugotavlja, so po dveh letih prilagojenega obratovanja zaradi covid-19, letos ponovno v neugodnem položaju, ne le na račun večjih stroškov obratovanja, ampak tudi, ker energetska kriza vpliva tudi na družinske proračune, kar pomeni, da si marsikdo kakšnih daljših smučarskih počitnic ne bo mogel privoščiti.

(Foto: SCCerkno)

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Zakaj so alkopopsi lahko težava? Ta ponedeljek, takoj po 11.!

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več

Zate dragi moški – četrtek na Robinu

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down