Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Cerkveno ladjo na Kapeli krasi monumentalna instalacija, za nov projekt se že zbirajo čipke z obeh strani meje

Cerkev Gospodovega oznanjenja Mariji na Kostanjevici je na račun kar treh jubilejev, ki jih praznujejo v letošnjem letu, prizorišče številnih dogodkov in praznovanj. V tamkajšnjem frančiškanskem samostanu so se nedavno razveselili še posebne umetniške inštalacije Eve Petrič, ki je nameščena pod strop cerkvene ladje in bo še dodatno poskrbela za okrasitev cerkve med prihajajočimi velikonočnimi prazniki. Naslov dela je Korona vrtnica št. 2 v 3 stavkih – v vračanju domov. Petričeva je z monumentalno inštalacijo, ki meri dobrih 20 kvadratnih metrov, doslej že gostovala na Dunaju, V Münchnu, Bernu in Ženevi.

Gre namreč za čipko, sešito skupaj iz različnih čipk, ki so tudi kvačkane, ne samo klekljane. Gre pa za čipke, ki jih je umetnica zbirala po celem svetu. Vrhunec tega dela pa je nastajal v času epidemije,“

pojasnjuje Mirjam Brecelj iz frančiškanskega samostana na Kostanjevici. Pri nastanku monumentalne čipkaste instalacije je sodelovala tudi eksperimentalna skupina Čipkarske šole Idrija pod vodstvom Maje Svetlik, ki so klekljale cvetne lističe.

Na Kostanjevici letos obeležujejo kar tri jubileje

Inštalacijo bo na Kostanjevici moč občudovati do konca poletja, s tem pa se sodelovanje med frančiškanskim samostanom na Kostanjevici in umetnico Evo Petrič ne zaključuje. Inštalacija, ki je sedaj na ogled, je po besedah umetnice Petrič prva faza triletnega projekta, katerega vrhunec se bo zgodil v letu 2025, ko bo Nova Gorica v partnerstvu z Gorico gostila Evropsko prestolnico kulture. Čipke za novo instalacijo ki bo takrat na ogled, bodo prispevale žene z obeh strani meje.

Za takrat upam, da bom zbrala dovolj čipk iz italijanske strani in tudi slovenske in jih skupaj združila, da se povežejo, da gredo preko meja in jih sestavila v neko kolektivno zgodbo. Leta 2025 bo projekt res zaznamovan iz tega določenega prostora okoli Nove Gorice,“

pojasnjuje umetnica Eva Petrič.

Spomnimo, da bodo do konca letošnjega leta na Kostanjevici praznovali 400-letnico postavitve prve kapelice - cerkvice na Kostanjevici, 70-letnico župnije in 150-letnico rojstva patra Aleksandra Vavpotiča.


Deli z drugimi:
Najbolj brano
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down