Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Svetovni dan klavirja prihaja tudi v Novo Gorico

Untitled Design 2024 03 27t090020.753

Ljubitelji glasbe zagotovo veste, da vsaki 88. dan v letu praznujemo svetovni dan klavirja. Letos ta dan pade na jutrišnji 28. marec, prvič pa obeležitev dne prihaja tudi v Novo Gorico. Danes bodo učenci Glasbene šole Nova Gorica z učitelji igrali na prostem na treh lokacijah po mestu.

''Na šoli smo dobili idejo od kolegice, ki jo je iz Amerike prinesla že pred davnimi leti. To je gospa Natalija Šaver, ki je tudi soorganizator dogodka na glasbeni šoli. Ona je na dnevu klavirja v New Yorku igrala in ko se je vrnila v pedagoške vode, smo premlevali in prišli na idejo, da bi dan izkoristili tudi pri nas,'' je dejal ravnatelj Vladimir Čadež.

Ker je Nova Gorica prihodnje leto skupaj z Gorico evropsko središče kulture, bo letošnje leto poskusni zajček. Nabavili so stare pianine, ki jih bodo postavili na ulice. Program traja od 15. do 19. ure, učenci bodo igrali pred vhodom Glasbene šole, pred telovadnico novogoriške Gimnazije in pred vhodom tamkajšnjega kulturnega doma. Ob 19. uri sledi njihov koncert v Kulturnem domu, ob 20. uri pa še koncert pianista Draga Ivanuše.

Dogodek poteka v sodelovanju z Gimnazijo Nova Gorica, saj so dijaki 3. letnika likovne smeri pod mentorstvom prof. Bogdana Vrčona in prof. Marka Krumbergerja prispevali likovno podobo ob pianinih.

Susmelj In Cadez

''Ravnatelj Vladimir Čadež se je obrnil name, da bi te stoječe postavljene klavirje uporabili kot nekakšno umetniško instalacijo s poslikavo, zato sem angažiral naše profesorje likovnega pouka - risanje in slikanje. Vključili so se dijaki tretjega letnika, ki so ustvarili 4 lepe poslikave v velikem formatu - takšnem, da lahko pokrije zadnjo stranico klavirja,'' je povedal ravnatelj Gimnazije Andrej Šušmelj.

V okviru Zveze primorskih glasbenih šol se vzporedno isti dan dogaja tudi dogodek v Kopru. Tam bo klavirski dan posvečen skladatelju Bojanu Glavini, bodo pa na dogodku sodelovali 3 učitelji novogoriške Glasbene šole skupaj z učenci, tako da bo šola istočasno dejavna na dveh področjih.

Kot za konec dodaja Čadež, je njihov namen to tradicijo v bodoče le še širiti, saj dogodek za tako malo mesto, kot je Nova Gorica, predstavlja veliko pridobitev.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kako pa kaj zdravje v Novi Gorici? V ponedeljek po 11. uri

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down