Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Na odru novogoriškega SNG zadnja Ibsenova drama

Sng Ibsen

Nov naslov v sporedu predstav SNG Nova Gorica je zadnja Ibsenova drama Ko se mrtvi prebudimo. Ne le zadnjo, ampak tudi redko uprizarjano Ibsenovo delo na mali oder prvič v Sloveniji postavlja priznani bolgarski režiser Stiliyan Petrov, prepoznaven po specifični poetičnosti svojih uprizoritev in natančni pozornosti do igralske stvaritve, pa tudi po minimalističnem in izčiščenem slogu, ki je v nasprotju s trenutnimi trendi sodobnega gledališča.

Drama Ko se mrtvi prebudimo doslej ni bila velikokrat uprizarjana, zato ni obremenjena s stereotipnimi interpretacijami. Režiser Petrov je v svoji postavitvi iz Ibsenovega teksta izluščil bistveno temo:

Glavna tema je samo ena, vse ostale gravitirajo okoli nje. To je obraz človeka, ki je odstopil od božje zamisli njega.“

Tema, ki smo jo izluščili iz tega besedila, in na katero je Stiliyan Petrov dal največji poudarek, je, kaj se zgodi s človekom, ko živi v odsotnosti ljubezni. Namreč, v tej luči smo raziskovali vse štiri osebe v besedilu in pravzaprav ugotovimo, da človek brez ljubezni postane svoje nasprotje, se pravi tisto ne ustvarjeno po božanski podobi, postane zlo.“

Dodaja dramaturginja Ana Kržišnik Blažica. Besedilo je uprizorjeno na minimalističen način, zasledovali so namreč tišino, ki nastane, ko besede niso več dovolj.

In tišina, ki nastane potem, ko je konec te drame. To pa je uprizorjeno s podobo plazu, ki odnese dve glavni osebi, ki nista doživeli, izrazili samih sebe skozi življenje, nista se uresničili in je ta plaz nekako tudi metafora konca samega človeštva.“

Ibsenovo delo bodo na odru uprizorili Gorazd Jakomini, Arna Hadžialjević, Blaž Valič in Helena Peršuh. Premiera bo danes ob 20. uri.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kanin pred prelomnico - to sredo, takoj po 11.!

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več

Zate dragi moški – četrtek na Robinu

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down