Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Mesto knjige: rdeča nit je Tiranija

Nova Gorica bo med 29. avgustom in 3. septembrom že sedmič postala Mesto knjige. Rdeča nit festivala, ki velja za največji literarni dogodek na Primorskem, je tokrat Tiranija. Program Mesta knjige se bo deloma prepletal tudi s festivalom Gotropolis, ki se bo v Novi Gorici in Gorici prvič odvijal med 30. avgustom in 4. septembrom.

Miha Kosovel iz Društvo humanistov Goriške, ki stoji za festivalom Mesto knjige takole pojasnjuje, zakaj so za letošnjo rdečo nit dogajanja izbrali Tiranijo:

„Razmišljamo stotio obletnico vzpona fašizma in pohoda na Rim, ampak želimo premišsliti in opredeliti, kako se je to pojavljalo v prostoru in v stotih letih naprej. Govorili bomo s pomembnim tržaškim zgodovinarjem Rooulom Pupom o zgodovini 20. stoletja med prvo in drugo vojno, razmišljali bomo o begunstvu z Jedrt Maležič, razmišljali bomo o tiranijah danes z Brankom Sobanom, Alijem Žerdinom, Luko Lisjakom …“

Med drugim se bodo posvetili tudi stoletnici rojstva italijanskega režiserja Pier Paola Passolinija, in sicer z glasbo in okroglo mizo. Z različnimi gosti se bodo dotaknili tudi različnih književnih žanrov. Delpinova ulica bo v času Mesta knjige zaprta in bo gostila obfestivalsko in sejemsko ponudbo. Na knjižnem sejmu sicer letos napoveduje udeležno 26 založb, nekatere tudi iz sosednje FJK.

Festival Mesto knjige se letos prvič povezuje s čezmejnim Festivalom Gotropolis. Kaj lahko obiskovalci pričakujejo, pojasnjuje Maja Poljanec Nemec iz Teatra na konfinu:

„Festival ima raznorazne vsebine, od delavnic, pogovorov, koncertov, otroških predstav. Tukaj bomo ponudili raznovrstno dogajanje. Želimo pa ustvariti nek drug pogled na to območje, želimo ponuditi kreativnost lokalnega okolja in čezmejnosti in mednarodnih ustvarjalcev.“

Simbol festivala Gotropolis je žirafa kot simbol drugačnega zornega kota. Osrednji dogodek festivala bo interaktivna karavana, ki bo na pot hkrati krenila iz središča Gorice in Nove Gorice, ki se bo srečala na državni meji, program bodo obogatile še številne delavnice, predstave in koncerti. Festival se povezuje z italijanskim Alpe Adria Puppet festivalom in Inivisible cities.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kako pa kaj zdravje v Novi Gorici? V ponedeljek po 11. uri

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down