Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Eksplozija novogoriško-goriške ustvarjalnosti, EPK, se bo leta 2025 začela na kulturni praznik

Današnji kulturni praznik je prinesel tudi razglasitev datuma, ko se bo v Novi Gorici in Gorici čez dve leti začel celoletni projekt evropske prestolnice kulture. Razglasitev je ob 12. uri hkrati potekala na treh prizoriščih: v Ljubljani, Novi Gorici in Gorici.

Danes lahko slovesno oznanimo, da se bo prav na slovenski kulturni praznik, 8. februarja 2025 pričela Evropska prestolnica kulture Nova Gorica – Gorica,“

s temi besedami je dogodek na novogoriškem Bevkovem trgu naznanil Gorazd Božič, direktor Zavoda GO! 2025. Ob recitalu Prešernove poezije je isto vsebino na Prešernovem trgu v Ljubljani sporočila še ministrica za kulturo, Asta Vrečko, na goriškem Travniku pa tamkajšnji župan Rodolfo Ziberna, direktorica Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje GO (EZTS GO) Romina Kocina in odbornica za kulturo pokrajine Furlanije Julijske krajine, Tiziana Gibelli.

Prireditev, ki bo čez dve leti povezala obe mesti, nastaja v režiji Nede Rusjan Bric, pobudnice novogoriško-goriške kandidature in soavtorice zmagovalne prijavne knjige. Neda Rusjan Bric je tudi programska svetovalka na programu GO! 2025.

Kakšna bo torej otvoritvena slovesnost, ki bo čez dve leti povezala obe mesti? Gorazd Božič razkriva nekaj podrobnosti:

Kaj bo predstavljala otvoritvena slovesnost oz. lahko bi rekli kar slavnostni vikend? Projekt od postaje do postaje bo povezal obe železniški postaji obeh Goric s centrom Nove Gorice in travnikom pred občino.“

Celodnevno dogajanje pa bo obiskovalce popeljalo preko najbolj pomenljivih krajev obeh Goric in sočasno napovedalo umetniške vrhunce leta 2025, ki se bodo odvijali na različnih prizoriščih med obema železniškima postajama.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Koraki do uspeha: Katja Kralj in Karra

Preberi več

Ta ponedeljek, takoj po 11. uri, v živo iz studia v Ajdovščini: 160 letnica Lavričeve knjižnice

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down