Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Na strehi Salonita začela obratovati velika sončna elektrarna

Na eni od velikih streh anhovskega Salonita so danes predali namenu novo sončno elektrarno. Glede na potrebe družbe se vsa električna energija, ki se proizvede v sončni elektrarni, takoj porabi v proizvodnji.

Predvidena letna proizvodnja električne energije je 2120 megavatnih ur, je ob otvoritvi sončne elektrarne poudaril član uprave Salonita Tomaž Vuk.

Sončno elektrarno je postavilo podjetje Interenergo, ki s tem širi investicije v sončne elektrarne po modelu energetskega pogodbeništva. V Salonitu so postavili eno največjih sončnih elektrarn na strehah slovenskih podjetij, zanjo bodo skrbeli in opravljali vzdrževalna dela.

SA_elektrarna

Salonit pa si je s podpisom pogodbe zagotovil, da bo prihodnjih 25 let od podjetja Interenergo odkupoval električno energijo po pogodbeni, fiksni ceni. Direktor energetskih storitev Interenerga, Mohor Vrhovnik:

Sodelovanje med Interenergom in Salonitom Anhovo še ni zaključeno, saj je v teku gradnja dodatnih 1,5 megavata sončnih elektrarn na strešnih površinah, ki bodo v obratovanje prešle še letos. V podjetju poudarjajo, da gre za pomemben korak pri uresničevanju razvojnih načrtov cementarne, ki do leta 2025 načrtuje več kot tretjino elektrike, potrebne za proizvodni proces, pridobivati iz lastnih obnovljivih virov energije.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Koraki do uspeha: Katja Kralj in Karra

Preberi več

Ta ponedeljek, takoj po 11. uri, v živo iz studia v Ajdovščini: 160 letnica Lavričeve knjižnice

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down