Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Kaj bi prinesla sprememba okoljevarstvenega dovoljenja Salonitu?

Podjetje Salonit je konec marca na pristojne organe vložil vlogo za spremembo okoljevarstvenega dovoljenja. S tem bi količino sosežiga povečali iz sedanjih 109.000 ton na leto na 250.000 ton.

V Salonitu so že v lanskem letu objavili namero za posodabljanje proizvodnje in za zeleni prehod tovarne. O tem so, pravi predsednik uprave Salonita Tomaž Vuk, lokalno skupnost seznanili na več srečanjih. Takrat so tudi napovedali, da bodo, ko bo dokumentacija pripravljena, tudi pristopili k procesu spremembe okoljevarstvenega dovoljenja.

Ta obseg spremembe dovoljenja, ki ga mi predlagamo, vključuje na eni strani povečanje proizvodnje in uporabe alternativnih goriv in pa alternativnih surovin, hkrati pa tudi naprave, ki bodo dodatno obdelale naše izpuste, tako da se bo v absolutnem smislu naš vpliv na okolje zmanjšal,“

zatrjuje Vuk in dodaja, da s tem želijo v Salonitu doseči 10-15-odstotno znižanje ogljičnega odtisa. Kdaj bodo v Salonitu uresničili omenjeno investicijo, ki je ocenjena na več kot 40 milijonov evrov?

Potem, ko bomo dobili vsa ustrezna dovoljenja, bomo pristopili k podrobnemu načrtovanju, se pravi k izvedbenim načrtom za to posodobitev in pričeli z naročanjem ustrezne opreme. Od dneva, ko bo dovoljenje izdano, ali pa pravnomočno, računamo, da bi te načrte lahko izvedli v dveh do treh letih.“

S tem da tudi pridobivanje dovoljenj lahko traja okoli dve leti. V času, ko bo postopek tekel, bodo na Salonitu, dodaja Vuk, aktivno pristopili k odprti razpravi z različnimi deležniki, to pa naj bi storili še pred javno razgrnitvijo načrtov.

Mi v tem novem dovoljenju sprašujemo za dovoljenje za 250.000 ton nenevarnih odpadkov, ki bodo zamenjevali klasična goriva in povečujemo proizvodnjo iz 3.180 ton dnevno na na 4.000 ton dnevno in zaprošamo tudi za dodatne količine tako imenovanih alternativnih surovin oz. stranskih proizvodov drugih proizvodenj ali pa iz razgradnje objekov, ki bi nadomeščale našo osnovno surovino, tukaj imamo sedaj v dovoljenju 80.000, sprašujemo pa za 160.000 ton letno.“

Kot je znano, je občinski svet aprila sprejel sklep, s katerim nasprotuje povečanju sosežiga in proizvodnje v cementarni Salonit.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Inovativna Goriška - sreda 11.00 ura

Preberi več

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down