Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

V Novi Gorici po novem enotna kolesarska mreža in urejena avtobusna postajališča

Kolesarska In Postajalisca Ng
Foto: Ana Rojc

V Novi Gorici se veselijo zaključka dveh evropskih projektov, s katerima so vzpostavili enotno in povezano kolesarsko omrežje in uredili avtobusna postajališča.

Z njima so naslavljali trajnostno mobilnost in sledili viziji zelenega prehoda, je povedal župan novogoriške Mestne občine Samo Turel: ''Ključna projekta, ki sta ravnokar zaključena, je prenova avtobusnih postajališč - 25 vseh skupaj, 17 od teh pa na novo prenovljenih. Drugi del pa je povezava oz. navezava do sedaj razkropljene kolesarske mreže v enotno mrežo po celem mestu s posodobitvijo infrastrukture, s posebno skrbjo za ranljive skupine. Vse, kar smo počeli, smo počeli tako, da je prilagojeno tudi za slepe in slabovidne.''

V okviru projekta so bili izvedeni naslednji odseki kolesarskih povezav v Novi Gorici: ''Omrežje se nahaja na Cankarjevi ulici, Rejčevi ulici, ulici 30. divizij, celovito se je uredila Delpinova ulica, južna 'kolesarka' se je priključila poti ob Kornu, tudi po Vojkovi ulici se je na novo uredila kolesarska pot,'' je razkril Jernej Kogoj, vodja službe za investicije na novogoriški Mestni občini.

V centru mesta na Kidričevi ulici so skupaj s Turistično informacijskim centrom (TIC) uredili poseben center, ki skrbi za ozaveščanje in izobraževanje javnosti o pomenu trajnostne mobilnosti.

Nova Postajalisca Ng

''V Solkanu smo naredili mobilnostno hubo, kjer se lahko polni električna kolesa in avtomobile. Prav tako imamo eno pametno klopco, ki jo lahko občani uporabljajo, na Delpinovi ulici, ob Parku se je izvedel nov samočistilni javni WC, ki služi občankam in občanom praktično 24 ur na dan,'' dodaja Kogoj.

Ključen cilj obeh projektov je bilo zmanjšanje avtomobilskega prometa in s tem zmanjšanje izpustov ogljikovega dioksida (CO2). Skupna vrednost znaša skoraj 6 milijonov evrov, od tega je bila dobra polovica sredstev državnih in evropskih, ostalo je kril občinski proračun.

Župan Turel je za konec dejal, da želijo Novo Gorico ponovno spremeniti v mesto z visoko kakovostjo bivanja. Na ta dva projekta se navezujejo tudi drugi: ''Cilje smo si zastavili tudi v prihodnje, en takšen projekt je razširitev mreže izposojevalnic koles, trenutno pa delamo na tem, da bi občina vozni park mestnih avtobusov zamenjala z nakupom električnih avtobusov. Tu pričakujemo v kratkem državni razpis, na katerega se bomo prijavili, dokumentacija je pripravljena in računamo, da bomo uspeli pridobiti sofinancerska sredstva in šli v nakup novih avtobusov ter s tem poskrbeli za oz. dodali še boljšo alternativo mestnega potniškega prometa.''

Z električnimi avtobusi želijo izboljšati linije in frekvence mestnega potniškega prometa ter ga spojiti z državnim.

(Foto: Ana Rojc)

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down