Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Tjaši Rijavec iz Šempetra priznanje za ženske v znanosti

Tjasa Rijavec Nagrada

L'Oréal Adria in Slovenska nacionalna komisija za UNESCO sta v prostorih ZRC SAZU podelila priznanja nacionalnega programa L’Oréal – UNESCO »Za ženske v znanosti«. Partnerja programa sta s 5.000 evri podprla tudi znanstveno odličnost kemičarke Tjaše Rijavec iz Šempetra pri Gorici.

''Ta nagrada mi, kot prvo, pomeni veliko spodbudo in potrdilo, da sem dobro opravila preteklo raziskovalno delo, ki je bilo povezano z mojim doktorskim raziskovanjem. Če pa pomislim, kaj mi to še dodatno pomeni za naprej, je tudi nekakšna spodbuda in potrdilo, da poteka moja raziskovalna pot v pravo smer. Želela bi si, da bi mi ta nagrada pomagala vzpostaviti kakšna nova sodelovanja z domačimi in tujimi institucijami, ki se ukvarjajo z zaščito kulturne dediščine,'' je povedala nagrajenka.

Nacionalni program L’Oréal – UNESCO »Za ženske v znanosti« v Sloveniji poteka od leta 2006, v svojih 18 letih je sprejel več kot 400 prijav in vključno z letošnjimi prejemnicami priznanj podprl 52 mladih znanstvenic, ki svoje raziskovalno delo opravljajo na področju biologije, medicine, farmacije, biokemije in fizike.

''Po izobrazbi sem analizna kemičarka. Kemijo sem študirala na vseh stopnjah izobraževanja, ampak sem se za raziskovalno delo na doktorski stopnji osredotočila na dediščinsko znanost. Kot pove ime, z uporabo naravnih znanosti preučujemo materiale kulturne dediščine in predvsem, kako se tovrstni materiali razgrajajo. Želimo preučiti te procese in jih preprečiti ali jih vsaj upočasniti,'' razloži Tjaša.

Zadnji podatki kažejo, da med raziskovalci deluje tretjina žensk, kar Slovenijo uvršča v povprečje držav članic EU. Delež raziskovalk je bil najvišji na področju medicine, najnižji pa na področju tehniških in tehnoloških ved.

''Vedno sem si želela nadaljevati v raziskovalnih vodah in sodelovati pri izobraževanju. Januarja sem sveže doktorirala in se zaposlila na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo na Univerzi v Ljubljani, sicer na Katedri za analizno kemijo. Upam, da se mi bo kariera še naprej v tej akademski sferi uspešno razvijala,'' zaključi Šempetrka.

Poleg Tjaše sta nagrado prejeli še eksperimentalna fizičarka Tina Arh in biokemičarka Urša Čerček.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kako pa kaj zdravje v Novi Gorici? V ponedeljek po 11. uri

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down