Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Ob krajevnem prazniku v Braniku odprli prenovljene prostore kulturnega in družbenega središča v kraju

Ob včerajšnjem krajevnem prazniku je bilo slovesno v Braniku, saj so ob tej priložnosti odprli prenovljene in večje prostore krajevne knjižnice. Ta je poleg dobrih 80 kvadratnih metrov v nadstropju, pridobila še skoraj 70 kvadratnih metrov v pritličju, kjer je bila nekoč bančna poslovalnice.

Direktorica Goriške knjižnice Franceta Bevka, Irena Škvarč je včeraj poudarila: „Letošnji kulturni praznik je v Goriški knjižnici prav posebnega pomena, v prejšnjem tednu smo tako odprli vrata prenovljene knjižnice v Renčah, danes pa odpiramo vrata prenovljene knjižnice v Braniku. To je velika pridobitev za vse, predvsem pa za tiste, ki imajo težave pri hoji po stopnicah, namreč, v pritličju smo postavili gradivo, ki je namenjeno najmlajšim, tako da bodo lahko prišle tudi mamice z vozički, kot tudi odraslim pa starejšim.“

Leposlovno gradivo je sedaj postavljeno v pritličje in tako lažje dostopno, poučno gradivo pa ostaja v nadstropju. Ob razširitvi in ureditvi prostorov knjižnice je urejen tudi spominski prostor pesnika Nevina Birse, ki je zelo zaznamoval kraj, njegovi verzi pa krasijo tudi pročelje novih prostorov.

Knjižnična dejavnost ima v Braniku dolgo tradicijo, saj je prisotna že več kot 150 let, ko je bila ustanovljena prva čitalnica, pomembno vlogo je po drugi svetovni vojni imelo Kulturno prosvetno društvo Franc Zgonik, ki letos obeležuje 70 letnico delovanja. Predsednica Zalka Jereb. „Prebiramo te zapisnike teh občnih zborov in sestankov in vidimo s kakšnimi težavami so se borili takrat, sedaj si ne predstavljamo, da bi v našem društvu zbirali sredstva za nakupe knjig. Rešitev je bila potem 1982, ko je knjižnico prevzela Goriška knjižnica Franceta Bevka. “

Ta je danes po njenih besedah stičišče, kulturni center kraja. „Kjer hodijo vsi, ne samo na prireditve, ampak hodijo vsi, kadar imajo željo, da tam kaj pobrskajo in berejo. Sedaj postaja tudi središče, ena točka srečevanj, imamo knjižni krožek Branik, tudi mladi imajo bralne urice, tako da res, živa točka in zelo pomembna."

In je glede na to, da je odprta le sedem ur tedensko, zelo dobro obiskana, lani so zabeležili preko 2000 obiskov članov, ki so si skupaj izposodili preko 8.000 enot gradiva. Za investicijo v nove prostore je novogoriška občina pred tremi leti namenila dobrih 100.000 evrov, sedaj pa še slabih 21.000 za opremo.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Inovativna Goriška - sreda 11.00 ura

Preberi več

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down