Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Na Univerzi v Novi Gorici nadgradili spletno zbirko Pisma

Na Raziskovalnem centru za humanistiko Univerze v Novi Gorici nastaja edinstvena spletna zbirka z naslovom Pisma. Ta uporabnikom omogoča, da prosto dostopajo do intimnih korespondenc najrazličnejših posameznikov iz časa, ko so bila pisma ključno sredstvo sporazumevanja. Zasnovali so jo pred tremi leti v okviru raziskovalnega programa Historične interpretacije 20. stoletja in jo obogatili v študentskem projektu Digitalizacija kulturne dediščine Primork in Notranjk, kjer so prepisali in v zbirko vnesli korespondenco aleksandrinke Felicite Koglot Peric in njenega moža Franca Perica.

V zadnjem času so zbirko Pisma nadgradili. Urednica zbirke Katja Mihurko Poniž:

„V iztekajočem letu pa smo v okviru projekta Transformacije intimnosti v literarnem diskurzu slovenske moderne dodali tudi veliko število pisem slovenskih avtorjev in avtoric iz tega obdobja. Tako da trenutno zbirka obsega več kot tisoč pisem.“

Prepisi vseh pisem v zbirki so v celoti dostopni za oglede, po zbirki pa je moč iskati po različnih kategorijah: po pošiljatelju, prejemniku, datumu nastanka pisma in po tematikah.

„Nekatere tematike so povezane z raziskavami, ki jih izvajamo v raziskovalnem Centru za humanistiko Univerze v Novi Gorici, številne pa tudi z vsakdanjim življenjem, kot so na primer erotika, gledališče, izobraževanje, ljubezen, politika, poroka, potovanja … če omenim le nekatere.“

Našteva Katja Mihurko Poniž. Z obiskom spletne strani Pisma se bralcem tako izriše vsakdan ljudi iz preteklosti z zavedanjem, da zgodovina ni sestavljena le iz velikih zgodb, pač pa tudi iz malih intimnih pripovedi.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

V ponedeljek med 11 in 12.: Začetek obnove mreže protipožarnih prometnic na Goriškem Krasu

Preberi več

Koraki do uspeha: Davorin Mesesnel in Rajko Bajc

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down