Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

V rajsko dolino vse raje tudi skočijo

V Vipavsko dolino ta mesec vabi že 15. festival Okusi Vipavske, na katerem gostinci ponujajo značilne jedi z območja, vse več obiskovalcev pa v destinacijo pritegnejo aktivnosti na prostem, kot so kolesarstvo, pohodništvo in jadralno letenje. Število gostov v primerjavi z letoma 2021 in 2020, ko so bile turistične namestitve odprte, se povečuje, vračajo se tuji gostje.

Ob glavnima adutoma, vinu in kulinariki, se je v zadnjem obdobju marsikaj razvilo na področju zunanjih aktivnosti, opaža Jani Peljhan iz turistične agencije Wajdusna, tudi direktor agencije Burjatik, ki je zagnala zgodbo vinski vlak po Vipavski dolini. "Še vedno prednjačijo kulinarika in vino, ogromno turistov pride sem predvsem zaradi tega. Potem pa vidijo, da je tukaj ogromno stvari, ki se lahko še zraven dela, predvsem kolesarjenje, pohodništvo, kolesarstvo, tudi supanje po Vipavi, ki se je v zadnjih letih kar močno razvilo."

V javnem zavodu za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina, ki je včeraj z regijsko razvojno agencijo ROD Ajdovščina, organizatorjem Okusov Vipavske, pripravil predstavitev dogajanja v destinaciji, naslovljeno Skok v rajsko dolino.

Direktorica javnega zavoda, Erika Lojk je zadovoljna, da se rast gostov, ki jo je nakazovalo predkoronsko leto, letos nadaljuje: "Turistični vodniki so nam povedali, da tako zasedeni, kot so letos, še niso bili v zadnjih nekaj letih, se približujemo zasedenosti leta 2019."

Ena najbolj priljubljenih ponudb je jadralno letenje v tandemu, kot pove eden najbolj izkušenih jadralnih padalcev, predsednik društva Polet, Damjan Pregelj: "Vsako leto je več tandemskih poletov, odvisno od sezone, drugače turistov je vedno več. Jaz sem bil prvi pilot v društvu Polet za tandemaše, učitelj, danes nas je že 15, ki vozimo in še štirje še šolajo."

Aktivna doživetja in enogastronomija se dobro prepletajo, meni lastnik kampa Lijak in gostilne Termika, Aleksander Mladovan. "Čez dan aktivnosti, zvečer enogastronomija in gastronomija, pri športih pa bi izpostavil mikroklimo, ki je konkurenčna prednost."

Tudi v Termiki se še do 6. junija pridružujejo festivalu vina in kulinarike na širšem Vipavskem, ki ga bo sklenil festival Okusi Vipavske, 5. in 6. junija na Dvorcu Zemono in na katerem se bo predstavilo okrog 40 vinarjev. Od začetka sodeluje kot eden od pobudnikov tudi Primož Lavrenčič s posestva Burja v Orehovici. "V veliko zadovoljstvo mi je, da se je priključilo veliko mladih vinarjev, kar je bil namen Okusov Vipavske, najbolj važno je, da naše mlade spodbudijo k temu, da začnejo delati vino in nadaljujejo tradicijo, ki je bila vedno bogata."

Vipavska dolina pa sloves pridobiva tudi s pomočjo večjih tekmovalnih dogodkov, kot je bil pretekli konec tedna UTTV, ki je gostil okrog 1400 tekačev iz 32 držav sveta. 

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Vzgoja malih otrok z dr. Vesno Vuk Godina. Ta četrtek.

Preberi več

ŠPORTNE IGRE MLADIH IN RADIO ROBIN

Preberi več

Prihaja do razkola v destinaciji Nova Gorica in Vipavska dolina? To sredo med 11. in 12.!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down