Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Trst nudil pomemben trg kraškim kmetijam

Rencelj Mlekarice Za Splet

Tudi mleko je bila pomembna dobrina, ki je kraškim kmetijam nudila pomemben prihodek, lahko preberemo v knjigi Mlekarice, potovke in prevozniki na poti v Trst. Knjigo bo drevi ob 18. uri v knjižnici v Komnu predstavil avtor Stanislav Renčelj.

»Mleko je za kraške kmetije predstavljalo glavni tržni pridelek, ker malo živine so prodali, ker so imeli krave zaradi tega, da so imeli mleko, vole, da so orali in del, da so opravili vsa prevozniška dela. Tako da dejansko vsak liter mleka je bil dragocen in vsak kilogram masla, ki so ga ženske pripravile, je bil ravno tako dragocen in so to nosile v Trst

pove avtor in dodaja, da so na ta način kraške gospodinje v veliki meri prispevale k ohranjanju družine. Nekatere so s trgovanjem mleka v Trsu pričele že pri rosnih 12 letih, ko so v Trst spremljale svoje matere, ki so delile mleko po stanovanjih. Vsakodnevno več kilometrov dolgo pot, najprej peš nato s kolesi in drugimi prevoznimi sredstvi, so neprekinjeno opravljale tudi več desetletij. Na kolesa so naložile tudi do 60 litrov mleka.

Renčelj v knjigi omenja potovke.

»Šle so po vasi in po sosednjih vaseh. Na teh kmetijah so jim pripravili maslo, jajca in druge kmetijske pridelke. So jih nesle v Trst, prodale, prišle nazaj in ženskam prinesle iz Trsta, kar so jim naročile. Skratka, na ta način so tudi nekaj zase zaslužile, istočasno pa razbremenile matere, da so bile doma na kmetiji in se posvetile družini in kmečkim opravilom.«

Poseben del knjige Renčelj posveča tudi prevoznikom, ki so v Trst redno vozili drva, seno za konje, ki so delali v pristanišču. Vozili so tudi lesno oglje, pa tudi led. Nekateri so pot proti Trstu opravljali tudi dvakrat v tednu. Trst je torej kraškim, brkinskim in istrskim kmetijam nudil pomemben trg za svoje pridelke, še pove Renčelj.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Inovativna Goriška - sreda 11.00 ura

Preberi več

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down