Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Športne stave - osnovno znanje za začetnike

Športne stave so razburljiv in potencialno dobičkonosen hobi, ki je v zadnjih letih doživel izjemno priljubljenost. Športna stavnica Bet365 Slovenija v svojih člankih podrobno in nazorno predstavi svet športnih stav. Za začetnike se lahko zdi kot kompleksen svet, poln kvot, razporedov in različnih možnosti stav. Vendar pa lahko vsakdo z nekaj znanja in s pravilnim pristopom uživa v športnih stavah brez prevelikega tveganja. V tem članku vas bomo popeljali skozi osnove športnih stav, od kvot do strategij in nasvetov.

Kvote


Začnimo s kvotami, ki imajo pri športnih stavah dve funkciji. Najprej se na osnovi kvot določa zaslužek dobitne stave. Takoj ko vplačate stavo, se pojavijo tako imenovane kvote, ki pogojujejo končni dobiček. V primeru pravilno napovedane zmage je dobiček večji, ko je kvota višja. Kvote hkrati odražajo verjetnost določenega dogodka, pri čemer višja kvota kaže na manjšo verjetnost, da se bo napovedani dogodek zares zgodil. Če se odločite staviti na izid dogodka z manjšo verjetnostjo, bo potencialni dobiček večji, saj se z manjšo verjetnostjo viša tveganje.


Obstajajo trije različni formati zapisov kvot:

 • Decimalne kvote so najbolj uporabljene v Evropi, Avstraliji in Kanadi in so izražene z decimalnim številom (npr. 2,00). Če želite izračunati potencialen dobiček, pomnožite svoj vložek s kvoto.
 • Funkcionalne kvote so priljubljene v Veliki Britaniji in so prikazane kot ulomek (npr. 2/1). V primeru kvote 2/1 za zmagovalno stavo dobite dve enoti za eno stavljeno enoto (npr. 2€ za stavljen 1€).
 • Ameriške kvote se najpogosteje uporabljajo v ZDA in so v dveh oblikah: pozitivne (+) in negativne (-).
 • Pozitivne kvote prikazujejo potencialni dobiček na stavo v višini 100 €, medtem ko negativne kvote kažejo, koliko morate staviti za dobitek v vrednosti 100€.


Vrste stav


Ko razumemo kvote, je pomembno izbrati strategijo. Obstaja več vrst in strategij športnih stav, mi pa si podrobneje oglejmo naslednje tri.

Handicap športna stava je vrsta športne stave, kjer ena ekipa ali tekmovalec prejme navidezno prednost ali zaostanek, da bi se izenačile možnosti za zmago obeh strani. To je pogosta oblika športnih stav, kjer je ena ekipa močnejša od druge in bi bila sicer velik favorit
za zmago. Na primer, v nogometu bi lahko ena ekipa prejela handikep -1 gol, kar pomeni, da mora zmagati z vsaj dvema goloma razlike, da bi zmagali stavo. Medtem pa bi druga ekipa prejela handikep +1 gol, kar pomeni, da bi zmagali stavo, če zmaga ali izenači tekmo. Handicap stave so priljubljene, saj omogočajo bolj raznolike možnosti stav in večjo napetost med športnimi dogodki.

Over/under športna stava je vrsta športne stave, kjer se stavi na skupno število točk, golov ali drugih statističnih enot, ki bodo dosežene v določenem športnem dogodku. V tem primeru se ne osredotočate na zmagovalca tekme, temveč na to, ali bo skupno število doseženih točk večje (over) ali manjše (under) od določene številke, ki jo določi stavni ponudnik. Na primer, v košarkarski over/under stavi lahko stavite, ali bodo obe ekipi skupaj dosegli več kot 200 točk (over) ali manj kot 200 točk (under). Če se končni rezultat ujema z izbrano številko, se stava šteje za izenačeno, in stavnica vrne vloženi znesek.


Draw no bet (DNB) je vrsta športne stave, kjer stavnica eliminira možnost neodločenega izida in vam omogoča, da stavite le na zmago ene od ekip ali tekmovalcev. Če izbrana ekipa zmaga, prejmete dobiček, vendar če se tekma konča z remijem, se vaša stava vrne, in ne izgubite denarja.


DNB stava je priljubljena pri športnih dogodkih, kjer je možnost remija visoka, kot na primer pri nogometu. S to vrsto stave se izognete tveganju, da izgubite svojo stavo v primeru neodločenega izida, vendar običajno ni tako donosna kot klasična stava na zmago ekipe. Namen DNB stave je zagotoviti nekaj varnosti stavnikom, ki želijo zmanjšati tveganje, vendar hkrati tudi nekoliko zmanjšati potencialni dobiček v primerjavi s klasično stavo.

Hitri nasveti za zaključek


Športne stave so dinamičen in razburljiv svet, zato je pomembno, da k športnim stavam pristopite odgovorno.

 • Obvladujte čustva
  Ne dovolite, da čustva diktirajo vaše stavne odločitve. Izogibajte se lovljenju izgub ali stavam na svojo najljubšo ekipo zaradi pristranskosti.
 • Beležite svoje stave
  Vodite dnevnik stav, da spremljate svoje stave, zmage, poraze in pridobljene lekcije. To vam pomaga analizirati svojo uspešnost in se sčasoma izboljšati.
 • Bodite informirani
  Spremljajte novice in posodobitve o športu, da lahko sprejemate informirane odločitve. Sodelujte s športnimi stavnicami in forumi, kjer si izmenjujete nasvete in vpoglede.
 • Igrajte odgovorno
  Odgovorno igranje se nanaša na niz načel, praks in vedenj, ki zagotavljajo, da se posamezniki vključujejo v športne stave na varen in nadzorovan način ter hkrati zmanjšujejo potencialno škodo sebi in drugim. Če postanejo športne stave težavne ali povzročajo finančni stres, poiščite pomoč, ki jo ponujajo tako različne organizacije kot tudi športne stavnice.

Razumevanje osnovnih izrazov in strategij je pomembno za začetnike, saj to omogoča, da se stav lotite bolj samozavestno. Z združevanjem znanja in odgovornim igranjem pa lahko uživate v svetu športnih stav na varen, zabaven in zdrav način.

Objava je sponzorirana.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kanin pred prelomnico - to sredo, takoj po 11.!

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več

Zate dragi moški – četrtek na Robinu

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down