Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Prazniku muzejev se z brezplačnimi vstopi in vodenji pridružujejo tudi na Goriškem

Z namenom večje prepoznavnosti muzejev v družbi in njenega razvoja že od leta 1977 na 18. maj obeležujemo Mednarodni muzejski dan, ki letos poteka pod geslom Moč muzejev. Z različnimi dogodki se tudi letos tej pobudi pridružujejo muzeji v Goriški regiji.

Poleg brezplačnega vstopa v muzejske zbirke, Goriški muzej ta dan pripravlja štiri dogodke, brezplačna strokovna vodstva: na Gradu Kromberk razstave GO*S50-60, v Ajdovščini stalne razstave Fosili iz zbirke Stanislava Bačarja, v Vili Bratolomei vodstvo po stalni razstavi NePozabljeni predmeti in pa brezplačna vodstva po Vinarskem muzeju Vipava, je povabil kustos David Kožuh. „Vedno želimo izpostaviti, da muzeji imajo svojo moč, da privabljajo goste, da želijo biti del njihovega vsakdana in 18. maj je tisti dan, ko si lahko obiskovalci brezplačno ogledajo in se o tem tudi prepričajo na lastne oči.

Tudi vstop v Kobariški muzej bo jutri prost za vse obiskovalce, ki jih bo pričakala stalna razstava, obnovljene makete in dve občasni razstavi, v Pilonovi galeriji v Ajdovščini se pridružujejo z dnevom odprtih vrat, med 9. in 18. uro bodo potekali vodeni ogledi. Praznik muzejev že vrsto let obeležujejo tudi v Tolminskem muzeju, ki se poleg brezplačnega ogleda zbirk, letos pridružuje skupni akciji slovenskih muzejev, ki pripravljajo dvotedensko razstavo plakatov na različnih lokacijah v Ljubljani. Kot je povedala direktorica Damjana Fortunat Černilogar, bo na ogled razstava Plečnik na Primorskem, ki so jo zasnovali že pred leti, ob 50. letnici smrti arhitekta: „Glede na dejstvo, da so izbrana Plečnikova dela prišla na Unescov seznam, se nam je zdelo tudi to pomembno, da izpostavimo tudi cerkev Marijinega obiskanja v vasi Ponikve, namreč, gre za edino večje Plečnikovo delo na Primorskem in mislim, da je prav, da na to opozorimo tudi širšo javnost.“

Ob Mednarodnem dnevu muzejev pa načrtujejo tudi odprtje etnografsko-fotografske razstave Seniki med Kobaridom in Tolminom Pavla Četrtiča in Elvisa Jerkiča, ki bo po dveh predstavitvah v Posočju, gostovala še v Beneški Sloveniji. V sodelovanju z Inštitutom za slovensko kulturo in Društvom beneških umetnikov jo bodo odprli ta četrteki v Beneški galeriji v Špetru, kjer bo na ogled do 26. junija.

(Foto: Kobariški muzej)

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kanin pred prelomnico - to sredo, takoj po 11.!

Preberi več

Ta torek, takoj po 11., gostimo Anjo Mugerli

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več

Zate dragi moški – četrtek na Robinu

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down