Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Pomlad v našem domu - kvalitetna sedežna garnitura


Ko na novo opremljamo dnevno sobo, imamo pogosto pred pred sabo prazen prostor in neskončne možnosti opremljanja. Ključni element vsake dnevne sobe je zagotovo sedežna garnitura. In čepra se morda ne zdi tako, sta njeno načrtovanje in umestitev v prostor precej pomembna dejavnika, ki načrtujeta postavitev vsega preostalega pohištva v prostoru. V nadaljevanju preberite nekaj praktičnih nasvetov, kako izbrati sedežno garnituro.


Umestitev sedežne v prostor
Ker je sedežna garnitura osrednji kos prostora, je pred njenim nakupom potrebno premisliti, kam jo bomo umestili - ob steno, v kot ali v sredino prostora, koliko prostora imamo na voljo in kakšna postavitev sedežne je najbolj optimalna. Da bo izbira enostavna in pravilna, si pomagajte tako, da na tla v prostoru s slikopleskarskim trakom označite zunanje robove sedežne. Na vogale postavite kartonaste škatle približne višine kot bo sedežna garnitura ter se sprehodite mimo, da dobite občutek prisotnosti pohištva v prostoru.


Kakšen stil in obliko izbrati?
Obstajajo različne oblike sedežnih garnitur. Linearne sedežne so primerne za manjše prostore in postavitve ob steni ali v sredini prostora. Kotne sedežne garniture so idealne za kote, lahko pa jih postavimo tudi v sredino prostora, vendar mora ta biti velik, da sedežna garnitura ne predstavlja ovire. Sedežne garniture pa se ne razlikujejo samo po obliki, temveč tudi po zaključku, sedišču, okviru, nogah … Zaključek sedežne garniture lahko predstavlja stranica, ki je nekoliko višja od sedišča, lahko pa je odprt, s čimer dobimo več sedalne površine.


Kakšne noge izbrati?
Noge sedežne garniture so precej pomemben element, ki vplivajo na prostor. Sedežne so lahko zaprte do tal, lahko pa so na privzdignjenih nogah. Zaprti modeli sedežnih garnitur se podajo pohištvu, ki je prav tako zaprto do tal, dajejo pa občutek masivnosti in so zato primernejše za večje prostore. V majhnih prostorih bodo nižji modeli na privzdignjenih nogah delovali lahkotneje. Ko se odločate za izgled sedežne, naj izbiro nog narekuje karakteristika prostora. To pomeni, če imate privzignjeno pohištvo, naj bo takšna tudi sedežna garnitura.


Tkanina, mikrotkanina ali usnje?
Sedežne garniture so na voljo v različnih materialih, najpogosteje so to tkanina, usnje in mikrotkanina. Tapetniška tkanina nudi različne možnosti barv in vzorcev, sami materiali med sabo pa se razlikujejo po debelini in gostoti tkanja, kar vpliva na kakovost in trajnost. Usnje je naravni material, ki na pogled morda deluje hladno, vendar je zaradi svojih naravnih lastnostih eden najboljših materialov za sedežne. Usnje diha, absorbira telesno vlago in prilagaja svojo temperaturo temperaturi telesa, je pa tudi vzdržljivo in enostavno za vzdrževanje. Pogost material je tudi mikrotkanina, ki za razliko od tekstila daje mehak in topel občutek, v primerjavi z njim pa je enostavnejša za čiščenje in odpornejša na praske. Ponudbo kakovostnih sedežnih garnitur si oglejte na dom24.si.

Objava je sponzorirana.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Ne vem, kaj naj z otrokovo jezo in agresijo – četrtek na Robinu

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down